Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • poniedziałek, 23 maja 2011
    • Ravani

      Tym razem coś greckiego, a więc bardzo słodkiego i kalorycznego :) Ciasto zatopione w słodkim syropie. Ciasto to powinno być jednak zdecydowanie wyższe. Moja forma była jednak zbyt duża i ciasto wyszło niskie, ale w niczym to mu nie zaszkodziło.


       ravani


      Składniki:

      • 1 szklanka mąki

      • 1 szklanka grubej semoliny

      • 1 szklanka cukru

      • 1 szklanka mleka

      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      • 110 g masła

      • 3 jajka

      • łyżeczka ekstraktu z wanilii

      • skórka otarta z jednej cytryny

       

      Syrop:

      • 1.5 szklanki cukru

      • 1.5 szklanki wody

      • 2 łyżki soku z cytryny

      • skórka z jednej cytryny

       

       

      Wymieszać mąkę z semoliną i proszkiem do pieczenia. Ubić masło z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać pojedynczo trzy żółtka. Dobrze ubić. Dodać wanilię i skórkę z cytryny. Ubić. Dodać pół szklanki mąki, ubić. Dodać pół szklanki mleka i cały czas miksować. Następnie dodać pozostałą mąkę i mleko.

      Ubić biała ze szczyptą soli. Dodać je do mąki z masłem i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do niedużej formy wysmarowanej masłem i piec w 175C przez około 45 min.

       

      Przygotować syrop. Wszystkie składniki za wyjątkiem soku z cytryny wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Pogotować kilka minut i dodać sok z cytryny. Ostudzić. Ciepłe ciasto polać syropem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ravani”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 maja 2011 21:18
  • niedziela, 24 kwietnia 2011
    • Sernik z białą czekoladą i malinami

      W tym roku upiekłam ten sernik na Święta. Kwaśne maliny pasują idealnie do tego sernika. Jednak spód wydaje mi się zbyt twardy i niezbyt mi smakował. Następnym razem zastąpię go zwykłym spodem z ciastek digestive.

      Przepis znalazłam na blogu Doroty.


      Wesołych Świąt!


      Sernik z białą czekoladą i malinami

       


      Składniki na spód:

      * 200 g ciastek digestive w ciemnej czekoladzie

      * 90 g dobrej jakości białej czekolady

      * 80 g masła


      Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć szczelnie folią aluminiową (Dorota na swoim blogu pokazuje jak to zrobić). Ciastka pokruszyć blenderem lub wałkiem. W garnuszku z grubym dnem rozpuścić masło z białą czekoladą, na małym gazie, mieszając jednocześnie, by się nie przypaliło. Rozpuszczone wymieszać z ciastkami. Wyłożyć dno tortownicy, schłodzić przez pół godziny w lodówce.

       

       

      Składniki na masę serową:

      * pół szklanki kremówki

      * 200 g białej czekolady

      * 250 g serka mascarpone

      * 250 g zmielonego twarogu lub twarożku kremowego

      * 1/4 szklanki cukru pudru

      * 3 jajka

      * 2 białka

      * 400 g świeżych malin

       


      Kremówkę umieścić w garnuszku z grubym dnem, zagotować (mieszając), wrzucić połamaną białą czekoladę, gotować do jej rozpuszczenia, cały czas mieszając. Lekko ostudzić.

      Mikserem ubić mascarpone, twarożek i cukier. Po kolei wbijać jajka, miksując. Wlać miksturę czekoladową, miksując do połączenia. W osobnym naczyniu ubić 2 białka. Wlać je do masy serowej razem z 250 g malin, delikatnie wymieszać.

      Gotową masę serową wylać na ochłodzony spód z ciastek. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 160°C. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Sernik po wystudzeniu powinien być schłodzony w lodówce minimum przez 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Podawać z resztą malin, oprószony cukrem pudrem.


       

      Sernik z białą czekoladą i malinami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z białą czekoladą i malinami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 kwietnia 2011 21:53
  • poniedziałek, 11 kwietnia 2011
    • Ciasto cappucino

      Smaczne ciasto o smaku cappucino. Ciasto jest wilgotne, delikatne i dobrze się kroi. Z przepisu Doroty.



      ciasto cappucino


       

      Składniki na ciasto:

      * 5 dużych jajek
      * 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali
      * 125 g masła, miękkiego
      * 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
      * 150 g drobnego cukru do wypieków
      * 125 g mąki pszennej
      * 1 łyżeczka proszku do pieczenia


      Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy. Dodać cukier, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.

      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.

      Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.

      Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Ja piekłam w tortownicy. Piec w temperaturze 170oC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

      Jeśli robicie ciasto w większej blaszce niż podana, ciężko będzie je przekroić wzdłuż ze względu na rozmiary, warto ciasto podzielić na dwie części i każdy blat upiec osobno, około 12 - 15 minut, do suchego patyczka.

      Blaty można naponczować. Ja do tego celu użyłam mocnej herbaty.



      Masa cappucino:

      * 250 g serka macarpone
      * 250 g śmietany kremówki
      * 3 płaskie łyżeczki żelatyny
      * 60 g kawy cappucino (proszku)
      * 3 łyżki drobnego cukru do wypieków (lub więcej/mniej - zależy to od cappucino)


      Serek mascarpone zmiksować lub wymieszać dokładnie z cappucino.

      Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić.

      Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascapone i zmiksować lub wymieszać.



      Na górę:


      * 250 ml śmietany kremówki
      * 1 łyżka drobnego cukru do wypieków
      * 20 g kawy cappucino (proszku)


      Kremówkę ubić na sztywno. Wsypać cukier i ubić.


      Wystudzone ciasto przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappucino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę.

       

      ciasto cappucino

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto cappucino”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 kwietnia 2011 21:46
  • niedziela, 03 kwietnia 2011
    • Pecan swirls

      Ostatnio kupiłam sobie w cukierni pecan and maple swirl i tak mi zasmakowało, że postanowiłam upiec je w domu. Swirls wyszły bardzo smaczne, choć trochę różniły się od oryginału.

      Ciasto drożdżowe wykonałam z przepisu na szneki.



      pecan swirl

       

       

      Składniki:

      * 500 g mąki chlebowej

      * 50 g drobnego cukru

      * pół łyżeczki soli

      * 7 g suchych drożdży lub 15 g drożdży świeżych

      * 75 g masła

      * 150 ml mleka

      * 2 duże jajka

       


      Na nadzienie:

      * 2 łyżki drobnego cukru

      * 150g posiekanych orzechów pecan

      * syrop klonowy w ilości wg uznania

      * kilka łyżek roztopionego masła

       


      W naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól i suche drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem, jajkami, dodać do mąki. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.


      Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką. Ciasto posmarować ciasto masłem i posypać cukrem i orzechami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić na 12 części, z których otrzymamy 12 swirls.

      Swirls układać na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 26 x 32 cm, przykryć ściereczką, pozostawić do napuszenia (od 30 - 45 minut). Powinny być naprawdę porządnie napuszone.


      Piec w temperaturze180oC przez około 20 - 25 minut. Jeszcze ciepłe polać obficie syropem klonowym.

       


      Metoda dla maszynistów:

      Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.


       

      pecan swirl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Pecan swirls”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 kwietnia 2011 18:54
  • środa, 30 marca 2011
    • Tyropsomo

      Tyropsomo, czyli grecki chleb z fetą. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Choć nie ma się co dziwić, że mu tak smakował, bo on jest wielkim wielbicielem fety. Chleb zdecydowanie do wielokrotnego powtórzenia.

       


      tyropsomo

       

       

       

      Składniki:

      •    około 3-3.5 szklanki mąki pszennej
      •    1 szklanka letniej wody
      •    7g suszonych drożdży
      •    0.25 szklanki oliwy z oliwek
      •    pół łyżeczki cukru
      •    0.25-0.5 łyżeczki soli w zależności od tego jaka słona jest feta
      •    200g fety

      Wszystkie składniki za wyjątkiem fety połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Mąkę należy dodawać stopniowo i zużyć tyle żeby ciasto było gładkie. Ja ciasto wyrobiłam w maszynie do chleba. Do ciasta dodać fetę pokrojoną w kostkę. Ciasto ponownie wyrobić, tak żeby feta była równo rozprowadzona w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić ciepłe miejsce na około 30 min. Po tym czasie ciasto wyłożyć do naoliwionej formy, w której będzie pieczone. Rozprowadzić je równomiernie w formie za pomocą dłoni tak żeby nie było wyższe niż około 3 cm. Ja piekłam w formie o wymiarach 24 x 17.5cm. ciasto posmarować z wierzchu oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, około 1 godziny.
      Piec w 175°C przez około 35-40 min.


      tyropsomo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Tyropsomo”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      środa, 30 marca 2011 19:38

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia