Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • sobota, 19 lutego 2011
    • Bagietki

      Dorota miała rację, że te bagietki są rewelacyjne. Mają niesamowicie chrupiącą skórkę i bardzo miękkie wnętrze.  Na początku chciałam upiec z połowy składników, ale dobrze że tego nie zrobiłam, bo bagietki są takie pyszne że dwie już zjedliśmy. Przepis jest na 4 bagietki.

       

      bagietki

       

      Składniki:

      * 1 szklanka mleka
      * 2 łyżeczki masła
      * 2 łyżeczki cukru
      * 1 szklanka wody o temp. pokojowej
      * 2 łyżeczki suszonych drożdży
      * 2 łyżeczki soli
      * 4 szklanki mąki
      * ponadto: czysta woda w butelce ze sprayem


      Mleko zagotować, dodać masło i cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić (około 10 minut). Dodać drożdże, wymieszać, wsypać sól i 1 szklankę mąki; wymieszać. Ciągle mieszając dodawać mąkę po 1 szklance (jeśli to konieczne wsypać jeszcze dodatkowe 1/2 szklanki mąki). Bardzo energicznie mieszać (można mikserem), aż ciasto będzie gładkie. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być.

      Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyc do niej ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Bardzo ostrożnie (by ciasto nie "siadło"), przełożyć je na stolnicę, przekroić na części. Delikatnie uformować bagietki, długości około 30-40 cm. Przenieść je na natłuszczoną blachę i poczekać 30 minut, by podrosły.

      W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia spryskać piekarnik wodą (8-10 psiknięć, para wodna tworzy piękną skórkę), włożyć bagietki i piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec aż będą rumiane i lekko "postukane" będą brzmiały jak puste (niedługo, ja piekłam jeszcze około 10 minut).

       

      bagietki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Bagietki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 19 lutego 2011 18:25
  • niedziela, 13 lutego 2011
    • Sernik czekoladowo - pomarańczowy

      Abbra tak zachwaliła ten sernik, że nie mogłam go nie upiec.Byłam ciekawa jak będzie smakował sernik czekoladowy. Sernik jest bardzo smaczny i ładnie pachnie pomarańczami. Podoba mi się też pomysł z dodaniem migdałów do spodu ciasta.


      Sernik czekoladowo - pomarańczowy


      Składniki ( na tortownicę o średnicy 20 cm ):

      masa serowa:

      * 500 g sera do serników ( użyłam quarku )
      * 115 g brązowego cukru
      * 125 g gorzkiej czekolady
      * 2 jajka
      * 125 ml śmietanki kremówki
      * skórka otarta z 1 pomarańczy

      spód:

      * 125 g ciastek digestive w czekoladzie
      * 40 g zrumienionych, posiekanych migdałów
      * 70 g stopionego masła
      * 1 łyżka brązowego cukru


      Ciasteczka pokruszyć na proszek, dodać migdały, cukier i stopione masło. Wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugnieść. Schłodzić w lodówce.

      Ser zmiksować z cukrem na gładką masę, następnie dodać czekoladę roztopioną na parze i ostudzoną, zmiksować. Dodać jajka, kremówkę i skórkę pomarańczową. Miksować do momentu, gdy masa stanie się gładka i jednolita.

      Masę wylać na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piec przez około 1,5 godziny. Po upieczeniu ostudzić. Wystudzony sernik wstawić na kilka godzin do lodówki.

      Ja udekorowałam sernik mleczna czekoladą.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czekoladowo - pomarańczowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 lutego 2011 17:38
  • sobota, 05 lutego 2011
    • Brownies

      Nie mogłam się zdecydować na ciasto na ten weekend. Przejrzałam mój folder z przepisami do zrobienia i jakoś nie przekonały mnie ani szarlotki, ani serniki, ani ciasta z kremem. Zajrzałam na bloga cuda.wianki a tam super czekoladowe brownies. Od razu zrobiłam listę zakupów i upiekłam je jeszcze tego samego dnia. Brownies jest mocno czekoladowe. Idealne do kawy w deszczowy i szary dzień, jaki mamy dzisiaj.


      brownies


      Składniki:

      • 140g masła
      • 180g gorzkiej czekolady
      • 20g mlecznej czekolady
      • szczypta soli
      • 100g cukru demerara (można zastąpić cukrem jasnobrązowym)
      • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      • 2 jajka
      • 1 żółtko
      • 85g mąki pszennej
      • 2-3 łyżki nutelli
      • laskowe orzechy do ozdoby

      Pokrojone w kostkę masło oraz obie czekolady (połamane na kawałki) rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Wymieszać, aby uzyskać jednolitą masę. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, następnie dodać cukier, ekstrakt, szczyptę soli i zmiksować. Dodawać po jednym jajku plus żółtko cały czas miksując, a na koniec wsypać mąkę i zmiksować ostatni raz.

      Przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ja piekłam w formie o wymiarach 24 x 17 cm.

      Piec w 160 stopniach przez 35-40 minut. Wkładany w środek patyczek nie musi być suchy. Ostudzić.

      Następnie udekorować nutellą i orzechami. Nutellę można lekko podgrzać, żeby z łatwością rozsmarować ją na wierzchu ciasta.


      brownies

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Brownies”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 05 lutego 2011 13:34
  • sobota, 29 stycznia 2011
    • Sernik na śmietanie

      Smaczny sernik z polewa czekoladową. Przepis znalazłam na blogu mojeciacho. Upiekłam go z połowy składników w mniejszej formie. Zamiast twarogu użyłam quarku. Dodałam też trochę więcej soku z cytryny i soku, przez co sernik miał fajny cytrynowy posmak:) Zrobiłam też dużo więcej polewy, bo czekoladę to my bardzo lubimy:)


      sernik na śmietanie



      Składniki na spód:


      • 250 g ciastek digestive w mlecznej czekoladzie lub herbatników
      • 100 g masła, roztopionego

      Ciastka kruszymy lub mielimy na proszek blenderem, dodajemy roztopione masło, mieszamy dokładnie.

      Dno tortownicy o śr. 26 cm (lub formę ok. 23 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz, boki wysmarować masłem.

      Okruszki wysypać na dno formy, palcami ugnieść, aby powstał spód.

       


      Składniki na masę serową:

       

      • 1000g półtłustego twarogu (u mnie quark)
      • 2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18-22%
      • 1 szklanka cukru (dałam cukier puder)
      • 6 jajek
      • cukier waniliowy 16 g
      • 2 budynie waniliowe po 40 g
      • skórka starta z całej cytryny
      • sok z cytryny
      • łyżka mąki kartoflanej (opcjonalnie)

      Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.


      Twaróg przetrzeć przez sitko lub zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia.


      W misce wymieszać twaróg ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać po jednym jajku. Kiedy masa będzie jednolita dodać budyń, skórkę startą z cytryny, sok i wszystko krótko zmiksować. Jeśli masa wyda się nam za rzadka, można dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

      Przelać na spód. Piec 60 minut w temp. 175 stopni (wierzch będzie lekko niedopieczony, ale sernik "dojdzie"). Zostawić w wyłączonym piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami na 2-3 godziny. Wystudzić w formie.

      Następnie włożyć sernik do lodówki na całą noc. Zimny ciasto udekorować na wierzchu polewą czekoladą.


      Polewa czekoladowa:

       

      • 100 g czekolady deserowej lub mlecznej do dekoracji
      • 1 łyżka masła
      • 4 łyżki mleka

      Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej, polać już przestudzony sernik.


      sernik na śmietanie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na śmietanie”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 29 stycznia 2011 18:46
  • niedziela, 23 stycznia 2011
    • Keks z morelami i białą czekoladą

      Powoli wracam do pisania bloga. Od kiedy pojawiło się na świecie nasze maleństwo piekę zdecydowanie rzadziej, ale nadal piekę przynajmniej razy w tygodniu. Mam jednak zdecydowanie mniej czasu na wyszukiwanie przepisów i często korzystam ze starych, wcześniej sprawdzonych. Ostatnio jednak chciałam się pozbyć zalegających w szafie suszonych moreli. Chciałam upiec keks z przepisu Majanki, ale koleżanka podesłała mi linka do przepisu na keks ze strony Kwestia Smaku. Keks jest pyszny, z ogromną ilością suszonych owoców i orzechów, wilgotny i pięknie pachnący pomarańczą. Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu.

      W oryginalnym przepisie było 500g moreli, ja jednak 150g zastąpiłam kandyzowaną skórką pomarańczową i zamiast likieru użyłam rum.


      Keks z morelami i białą czekoladą

      Podaję przepis za Asią

      Składniki:

      • 500 g suszonych moreli, pokrojonych na małe kawałeczki
      • 125 rodzynek (najlepiej złotych, sułtanek)
      • 250 g orzechów włoskich, posiekanych
      • 250 g mąki pszennej tortowej, przesianej
      • 250 g miękkiego masła niesolonego
      • 250 g cukru pudru
      • skórka starta z 2 pomarańczy
      • skórka starta z 1 cytryny
      • 5 jajek
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej
      • 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy + dodatkowo (opcjonalnie) do skropienia ciasta
      • cukier puder do posypania

      Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 25 cm (lub okrągłą o średnicy 23 cm, ewentualnie kwadratową o boku 22 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać morele, rodzynki, orzechy z 30 g mąki. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem (ubijać przez 8 minut). Dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, następnie dodawać po troszku jajka, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi dawkami.

      Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier pomarańczowy, wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Ja piekłam aż 1.5 godziny. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej podczas ostatniej fazy pieczenia. Całkowicie ostudzić w formie, skropić dodatkowym likierem pomarańczowym (opcjonalnie), przykryć folią i w niej przechowywać. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


      Keks z morelami i białą czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (28) Pokaż komentarze do wpisu „Keks z morelami i białą czekoladą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 stycznia 2011 17:00

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia