Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Kokosowo

  • sobota, 21 marca 2009
    • Kokosanki

      Pyszne kokosanki z przepisu Doroty. Kruche z zewnątrz i miękkie w środku. Do ich przygotowania potrzeba tylko 3 składników i mamy pyszne kokosanki gotowe w mniej niż pół godziny.

      kokosanki

       

      Składniki na 14 dużych kokosanek:

      • 2 jajka
      • 140 g cukru pudru
      • 200 g wiórek kokosowych

      Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Na natłuszczoną blachę wykładać łyżką masę kokosową. Piec około 15 minut aż kokosanki się zrumienią (zależy od wielkości kokosanek i piekarnika) w temperaturze 170 st C. Po ostudzeniu zdejmować z blachy.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Kokosanki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 21 marca 2009 23:09
  • niedziela, 16 marca 2008
    • Kokosanki

      Musze jakos pogodzic sie z faktem, ze bede miala przez jakis czas "dzialajacy inaczej" piekarnik. Czasami cos sie przypali, czasami niedopiecze. Pan majster zjawil sie w piatek i powiedzial, ze piekarnika nie da sie naprawic, bo nie ma do niego czesci zapasowych. Pewnie bedziemy musieli poczekac na nowy piecyk, ale ile to potrwa to nie wiadomo. Jakos sobie radze z moim piekarnikiem, choc za bardzo ze slodkosciami nie zaszaleje. Dlugo nie zjemy sernika badz makowca, ale biszkopty, ciasteczka i jakies kruche ciasta nadal bede robic. Dzisiaj zrobilam slodkosci i piekarnik nawet nie byl potrzebny. Jesli ktos lubi smak kokosu to pewnie kokosanki bardzo by my zasmakowaly.

      A tutaj przepis

      • 200-250g wiórek kokosowych. Ja zrobilam z 250, bo my duzo jemy;)
      • 100-150ml kremówki;
      • okolo 7-8 lyzek cukru pudru
      • okolo 70g masła
      • troche aromatu rumowego
      • mleczna czekolada (ja uzylam 250g)

      Czekolada musi byc dobrej jakosci... kupilam jakas tania i po stopieniu ja wyrzucilam. Dziwnie wygladala i musialam kupic jeszcze jedna. Czekolada porzadna musi byc i tyle;)

      Wymieszac wiórki z cukrem pudrem. Podgrzac kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Wszystko wymieszac i dodac troche aromatu rumowego. Formowac niewielkie kulki i wstawic na godzinke do lodowki.

      Schlodzone kulki maczac w roztopionej czekoladzie i ukladac na papierze. Wstawic kokosanki do lodowki az czekolada stwardnie. Nam bardzo smakuja te kokosowe kuleczki. Choc jak na jeden dzien to chyba za duzo zjedlismy slodyczy. Najpierw obiad na miescie, pozniej kawa w tureckiej kafejce z tureckimi slodkosciami, pozniej czekolada a pozniej pomysl zeby zrobic kokosanki no i wielkie obzarstwo:D

      Tutaj jeszcze kokosanki ociekajace goraca czekolada

      kokosanki

      Po schlodzeniu

      kokosanki

      Mniam mniam.... prawie jak batonik bounty

      kokosanki

      Przepis pojawia sie na wielu blogach kulinarnych wiec nie wiem komu z niego dziekowac;)

      Nastepnym razem zrobie jezyki, bo bardzo spodobal mi sie przepis, ktory Asia mi przyslala.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Kokosanki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 marca 2008 00:23
  • niedziela, 17 lutego 2008
    • Ananasowiec


      Biszkopt:
      - 6 jaj
      - 0.5 szklanki mąki pszennej
      - 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
      - 1 szklanka cukru
      - 1 łyżeczka proszku do pieczenia


      Krem:

      - 2 puszki ananasów
      - 1 kostka masła
      - 4 żółtka
      - 2 budynie śmietankowe bez cukru
      - 4 łyżki cukru
      - 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej  

      Warstwa kokosowa:
      - 4 białka
      - 1 szklanka cukru
      - 200g wiórków kokosowych



      Z ananasów odlać sok i uzupełnić sokiem ananasowym bądź wodą do 0.5 litra. Ja dodaje sok. Na tym 0.5 litrze ugotować budyń, dodając mąkę ziemniaczaną i cukier. Masło utrzeć z żółtkami i dodawać zimny budyń. Na koniec dodać pokrojone w kawałeczki ananasy i wymieszać.
      Po upieczeniu biszkopt przekroić, nasączyć sokiem ananasowym i przełożyć połową kremu. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i wylać tężejącą glaretkę. Ja zrobiłam z cytrynową. Przepis orginalny jest bez galaretki. Krem też zmodyfikowałam troszeczkę;) Myśle, że moja wersja jest lepsza… lepsza, bo moja;) W wersji orginalnej krem wykłada się tylko na wierzch i robi się go z jednego budyniu, ale mysle, że wtedy ciasto jest za suche. Na koniec przykryć ciasto warstwą kokosową.


      Białka ubić na sztywno, dodać szklankę cukru, wsypać wiórki i wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożona papierem. Ja dodatkowo papier smaruje tłuszczem. Piecze się dośc krótko, 20-30min.

      A tutaj ciasto z bliska

      ananasowiec 

       

      ... i wersja do zjedzenia z bitą śmietaną 

      ananasowiec 

      Pierwszy raz robilam to ciasto jak bylam w szkole średniej i nie pamietam czy je aż tak lubilam, ale teraz jakos wyjatkowo mi smakowalo. Wczoraj zjadlam aż 5 dużych kawałkow... a pózniej ćwiczyłam na steperze 1,5 godziny;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Ananasowiec”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 lutego 2008 23:02

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia