Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Drożdżowe

  • niedziela, 03 kwietnia 2011
    • Pecan swirls

      Ostatnio kupiłam sobie w cukierni pecan and maple swirl i tak mi zasmakowało, że postanowiłam upiec je w domu. Swirls wyszły bardzo smaczne, choć trochę różniły się od oryginału.

      Ciasto drożdżowe wykonałam z przepisu na szneki.



      pecan swirl

       

       

      Składniki:

      * 500 g mąki chlebowej

      * 50 g drobnego cukru

      * pół łyżeczki soli

      * 7 g suchych drożdży lub 15 g drożdży świeżych

      * 75 g masła

      * 150 ml mleka

      * 2 duże jajka

       


      Na nadzienie:

      * 2 łyżki drobnego cukru

      * 150g posiekanych orzechów pecan

      * syrop klonowy w ilości wg uznania

      * kilka łyżek roztopionego masła

       


      W naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól i suche drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem, jajkami, dodać do mąki. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.


      Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką. Ciasto posmarować ciasto masłem i posypać cukrem i orzechami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić na 12 części, z których otrzymamy 12 swirls.

      Swirls układać na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 26 x 32 cm, przykryć ściereczką, pozostawić do napuszenia (od 30 - 45 minut). Powinny być naprawdę porządnie napuszone.


      Piec w temperaturze180oC przez około 20 - 25 minut. Jeszcze ciepłe polać obficie syropem klonowym.

       


      Metoda dla maszynistów:

      Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.


       

      pecan swirl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Pecan swirls”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 kwietnia 2011 18:54
  • środa, 10 lutego 2010
    • Drożdżowe ciasto cytrynowe do odrywania

      W zeszłym roku nabyłam maszynę to pieczenia chleba. Do tej pory używałam jej tylko do wyrabiania ciasta na zakwasie na chleb. Dzisiaj postanowiłam wypróbować jak spisze się w wyrabianiu ciasta drożdżowego. Oto rezultat. Drożdżówka jest miękka i mocno cytrynowa, bardzo smaczna.

      drożdżowe ciasto cytrynowe do odrywania

      Ciasto tak bardzo mi wyrosło, że aż wyszło z formy;) Przepis z bloga Doroty.


      Składniki:

      • 2 i 3/4 (350g) szklanki mąki
      • 1/4 (50g) szklanki cukru
      • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suchych (9 g suchych drożdży lub 18 g świeżych)
      • szczypta soli
      • 1/3 szklanki mleka
      • 55 g masła
      • 1/4 szklanki wody
      • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      • 2 duże jajka

      Cytrynowa posypka:

      • 1/2 szklanki cukru (można dać trochę mniej)
      • 3 łyżki otartej skorki z cytryny (z 3 cytryn)
      • 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy


      Ponadto:

      • 55g rozpuszczonego masła (ja zużyłam tylko połowę)

      Dwie szklanki mąki wymieszać z cukrem, drożdżami i solą w misce miksera. Mleko z masłem mocno podgrzać, aż masło się rozpuści, zdjąć z palnika, dodać wodę i odstawić aż troszkę przestygnie - dodać wanilie i wymieszać. Wlać do miski z mąką i wymieszać łopatką. Wyrabiać mikserem dodając jajka po jednym. Dodać następne 1/2 szklanki mąki i jeszcze chwilkę wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i gładkie (ale ciągle lepiące).

      Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać kilka minut, podsypując ewentualnie pozostałą mąką - końcowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne jak plastelina i nie kleić się do rąk.

      Przełożyć do miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

      W tym czasie wymieszać cukier ze skórkami cytrusowymi w małej miseczce, rozpuścić masło i wysmarować masłem foremkę keksową 22 x 12cm.

      Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 30cm, posmarować masłem i pokroić na 5 poprzecznych pasów (30 x 10cm).

      Rozsypać na pierwszym 1,5 łyżki mieszanki cukru ze skórkami, przykryć drugim i tak dalej, kończąc na warstwie cukru.

      Teraz pokroić ciasto znowu w poprzek na 6 równych pasków (10 x 5cm) i układać je na sztorc w keksówce. Powinno zostać trochę luźnego miejsca po bokach. Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 - 60 minut.

      Rozgrzać piekarnik do 180oC, piec około 30 minut, aż ładnie się zrumieni na wierzchu. Przestudzić w formie 15 minut, wyjąć i ewentualnie polukrować.

      Dla maszynistów:

      Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba, w kolejności: płynne, sypkie, drożdże. Nastawić program do wyrabiania i rośnięcia ciasta 'dough'. Ciasto wyjąć. Rozwałkować i dalej postępować wg powyższego przepisu.

      drożdżowe ciasto cytrynowe do odrywania

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżowe ciasto cytrynowe do odrywania”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      środa, 10 lutego 2010 20:02
  • piątek, 11 grudnia 2009
    • Szneki

      Smaczne szneki. Idealne do szklanki ciepłego mleka, choć niekoniecznie do mleka;) Ze szklanką herbaty też nam smakowały. Z przepisu Doroty.

      szneki

      Składniki (na 12 bułeczek):

      • 500 g mąki chlebowej
      • 50 g drobnego cukru
      • pół łyżeczki soli
      • 7 g suchych drożdży lub 15 g drożdży świeżych
      • 75 g masła
      • 150 ml mleka
      • 2 duże jajka

      Na nadzienie:

      • 50 g drobnego cukru
      • 100 g cukru demerara
      • 1 łyżeczka cynamonu

      Wymieszać.

      Ponadto:

      • 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania

       

      W naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól i suche drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem, jajkami, dodać do mąki. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.

      Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką. Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować ciasto, posypać cukrem z cynamonem. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić na 12 części, z których otrzymamy 12 bułeczek - ślimaków.

      Bułeczki układać na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 26 x 32 cm, przykryć ściereczką, pozostawić do napuszenia (od 30 - 45 minut). Powinny być naprawdę porządnie napuszone.

      Piec w temperaturze180oC przez około 20 - 25 minut. Można podawać jeszcze ciepłe :-)

       

      Metoda dla maszynistów:

      Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.

      szneki

      szneki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Szneki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 11 grudnia 2009 19:53
  • wtorek, 12 maja 2009
    • Drożdżowy warkocz z serem

                                                                  

      Stało się u nas już tradycją, że w sobote na śniadanie jemy świeże drożdżówki. Przygotowuje je wieczorem, wstawiam na noc do lodówki żeby sobie powoli rosły, a rano piekę. Tym razem zrobiłam warkocz z przepisu, który znalazłam na forum Cincin. Smaczny warkocz z nadzieniem z twarożku to moja propozycja na majowe śniadanie.

      warkocz z serowym nadzieniem

      Ciasto:

      • 1/4 szklanki ciepłej wody
      • 1/2 szklanki ciepłego mleka
      • 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
      • 3 szklanki mąki
      • 1/4 szklanki cukru
      • 4 łyżki miękkiego masła
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
      • skórka otarta z 1 cytryny
      • szczypta soli


      Nadzienie:

      • 250g twarożku
      • 1/2 szklanki cukru
      • 3 łyżki mąki
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
      • rodzyni (opcjonalnie)


      Ciasto:
      Drożdże wsypać do cieplej wody, zostawić na kilka minut, az utworzą się bąbelki. Resztę składników wymieszać, dodać rozczyn i wyrobić miękkie, gładkie ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 45-60 minut, aż bedzie lekko napuszone (niekoniecznie musi podwoić swoją objętość).

      Nadzienie:

      Wszystkie skladniki wymieszać na gładką masę (można użyc malaksera). Dodać rodzynki, wymieszać.

      Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąka stolnice, podzielić na dwie cześci. Każdą część rozwałkować na prostokat o wymiarach okolo 30 x 20cm. Zrobić nacięcia jak na zdjęciu. Połowę serowego nadzienia ułożyć na środku w kształcie wałka. Obie części po dwóch stronach nadzienia naciąć na 2cm szerokie, lekko ukośne paseczki dochodząc nożem prawie do nadzienia. Paseczki zakładać na wałeczek serowy na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatając je i tworząc jakby warkocz. Przełożyć na wyłożoną pergaminem blache, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy już ładnie podrosną, posmarować warkocze rozbitym jajkiem i posypać cukrem kryształem.
      Piec w temperaturze 180 st.C przez okolo 35-40 minut, az warkocze będą ładnie zrumienione. Wystudzić na drucianej siateczce. 

      warkocz, zawijanie


      warkocz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (23) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżowy warkocz z serem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 maja 2009 23:00
  • niedziela, 19 kwietnia 2009
    • Wielkanocne bułeczki-zajączki

      Nasze Święta wprawdzie się skończyły, ale my nadal świętujemy;) Dzisiaj zaczyna się Wielkanoc w Grecji. Tak więc Xronia Polla kochani.

      Przepis na zajączki pochodzi z bloga Alicji i jest moją kolejną propozycją w ramach zabawy "Kuchnia Wielkanocna". Zajączki są takie jak napisała Alicja: "proste, smaczne i pachnące". Ja bym skusiła się nawet na stwierdzenie, że są bardzo smaczne:)

       Wielkanocne bułeczki-zajączki

      Składniki:

      • 250 g mąki
      • 1 torebka proszku do pieczenia (na 500 g mąki)
      • 2 łyżki mielonych migdałów
      • 1 łyżeczka soli
      • 150 g naturalnego serka homogenizowanego (ja użyłam creme fraiche, ale dodałam dodatkowo 3 łyżki cukru)
      • 1 jajko
      • 4 łyżki mleka
      • 4 łyżki oleju

      Do posmarowania:

      • 1 żółtko
      • łyżka mleka
      • rodzynki i płatki migdałów do dekoracji
      Wielkanocne bułeczki-zajączki

      Wszystkie składniki ciasta wyrobić, najlepiej mikserem, na gładką i jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wg własnej fantazji formować małe zajączki. Ja w tym celu wykrawałam dwa kółka, jedno większe, drugie mniejsze, a uszy potem dokleiłam. Zajączki smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem z mlekiem, kleimy rodzynkowe oczy a uszy ozdabiamy płatkami migdałów. Wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez około 15 min aż zajączki ładnie się zrumienią.

      Wielkanocne bułeczki-zajączki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (38) Pokaż komentarze do wpisu „Wielkanocne bułeczki-zajączki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 kwietnia 2009 00:18

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia