Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Ciasteczka

  • czwartek, 28 stycznia 2010
    • Biscotti z migdałami i morelą

      Jutro przychodzi do mnie koleżanka na kawę, a mi się dzisiaj tak strasznie nie chciało iść na zakupy. Przejrzałam szafki i przepisy na blogach i znalazłam coś szybkiego, prostego i ze składników dostępnych w domu;) Przepis na włoskie ciasteczka biscotti znalazłam na blogu Dorotki. Ciasteczka są słodkie, kruche i suche prawie jak nasze sucharki. Dorotka napisała, że ciasteczka pasują nie tylko do kawy, ale także do wina. Będą więc idealne jako przekąska na karnawał.

      Biscotti bardzo mi smakowały, choć zjadłam dzisiaj tylko jedno ciasteczko, bo z przepisu wyszło tylko 14, więc lepiej zostawię resztę do jutrzejszej kawki;)

      Biscotti z migdałami i morelą

      Składniki:

      • 1 duże jajko
      • 90 g drobnego cukru
      • 1 szklanka mąki pszennej
      • pół łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub z migdałów, ja użyłam olejku migdałowego)
      • 100 g całych, obranych migdałów
      • 70 g drobno posiekanej suszonej moreli

      Jajko ubić mikserem razem z cukrem (bez rozdzielania na białko i żółtko). Dodać ekstrakt, mąkę wymieszaną z proszkiem, wsypać migdały, morelę, wymieszać.

      Obsypując dłonie mąką uformować w podłużny chlebek o długości około 20 cm. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką (ciasto będzie lepiące). Piec w temperaturze 175oC przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i twardsze. Wyjąć, ostudzić.

      Po wystudzeniu pokroić go nożem z piłką na 1 cm kromeczki, na ukos. Ułożyć je na blaszce (poziomo) i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę), przez około 15 minut w temperaturze 180oC.

      Biscotti można długo przechowywać w szczelnym pojemniku.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Biscotti z migdałami i morelą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 stycznia 2010 21:09
  • sobota, 23 stycznia 2010
    • Chocolate chip cookies

      Czasami znajduje fajne przepisy, które czekają później na wykonanie wiele dni, czasami miesięcy. Zdarza się jednak, że zobaczę jakiś przepis i od razu biorę się za pieczenie. Tak też było z tymi ciasteczkami. Upiekłam je na weekend do kawki. Smaczne ciasteczka z czekoladowymi kawałeczkami i niewielką ilością orzechów. Ciasteczka są mocno maślane, kruche i nie za słodkie. Z przepisu Doroty. Dorota napisała, że to narodowe amerykańskie ciasteczka, tak więc dodaję je do akcji zorganizowanej przez Irenę i Andrzeja: Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk.

      Chocolate chip cookies

      Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk


      Składniki na około 30 sztuk:

      • 1 szklanka gorzkich czekoladowych groszków (chocolate chips)
      • 1 szklanka mąki pszennej
      • pół łyżeczki sody oczyszczonej
      • pół łyżeczki soli
      • 170 g zimnego masła, posiekanego
      • 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
      • 1/4 szklanki drobnego cukru królewskiego do wypieków
      • 1 żółtko
      • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
      • 3/4 szklanki posiekanych z grubsza orzechów włoskich

      Wszystkie składniki, oprócz czekolady i orzechów, umieścić w food processorze i zmiksować. Można również ciasto wyrobić zwykłym mikserem, lecz lepiej by masło wtedy było miękkie. Następnie dodać czekoladę, orzechy, wymieszać.

      Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układać je w dużych odstępach - rozpłyną się mocno na boki; nie trzeba ich spłaszczać przed pieczeniem.

      Piec w temperaturze 180 - 190oC przez około 12 minut lub do momentu, gdy brzegi zaczną się brązowić. Pozostawić kilka minut do przestygnięcia na blaszce, następnie przenieść na kratkę.


      Chocolate chip cookies


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Chocolate chip cookies”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 23 stycznia 2010 20:34
  • niedziela, 20 grudnia 2009
    • Pierniki staropolskie - pieczenie i dekorowanie

      Dzisiaj pół dnia spędziłam dekorując pierniczki. Ciężka to praca, oj ciężka.

      Ciasto na te pierniczki przygotowałam około 5 tygodni temu z przepisu Gani. W piątek upiekłam pierniczki a dzisiaj je lukrowałam. Pierniczki dodaje do zabaw: Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009 (Olga), świąteczne prezenty (Cuda.wianki) i Łakocie na choinkę (Paulina).

       

      pierniczki

      Kuchnia Świąteczna 2009

       

      Ciasto w dniu pieczenia należy wyjąć z lodówki i podzielić na części, zagnieć i rozwałkować na około 0,5 cm. Ciasteczka ułożyć na blasze i piecz 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pierniki są puszyste i mięciutkie, ale kiedy wystygną, kamienieją. Trzeba, więc wtedy wziąć tekturowy karton - może być po butach - wyłożyć go pergaminem i poukładać warstwy pierników. Każdą warstwę spryskać wodą i nałożyć pergamin, na to kolejne pierniki, i tak dalej. Zostawić pierniki w pudle na kilka dni, żeby nasiąkały wilgocią. Po tym czasie pierniczki udekorować.


      Lukier do dekoracji:

      • Sok z cytryny
      • Cukier puder
      • Kolorowe pisaki do dekoracji ciast


      Sok z cytryny wycisnąć i dodać tyle cukru pudru żeby powstał dość gęsty lukier. Lukier dobrze wymieszać, tak żeby nie było grudek. Udekorować pierniczki.

      Ja część pierniczków udekorowałam czekoladą. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i ciepłą dekorować pierniczki.

       

      pierniczki

      pierniczki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (29) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniki staropolskie - pieczenie i dekorowanie”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 grudnia 2009 19:14
  • wtorek, 10 listopada 2009
    • Pierniki staropolskie - ciasto

      Nigdy nie piekłam pierniczków na Święta. Nie miałam ich też w planach w tym roku, ale przeglądając bloga Gani76 zmieniłam zdanie. Nawet nie wiedziałam, że ciasto na pierniczki trzeba zrobić dużo wcześniej. Zamieszczam wypróbowany przepis Gani. Przepis wprawdzie tylko na ciasto, ale ono jest przecież najważniejsze, później czeka nas już tylko wykrawanie pierniczków i pieczenie. Przepis na pierniczki dodaje też do zabawy "Gotujemy po polsku" zorganizowanej przez Irenę i Andrzeja i sponsorowanej przez stronę zPierwszegoTłoczenia.pl .

      Gotujemy po polsku! - edycja II

      Składniki:

      • 0,5 l miodu
      • 250 g smalcu
      • 1 szklanka cukru
      • 1 kg mąki
      • 3 łyżeczki sody
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 0,5 szklanki mleka
      • 3 jajka
      • przyprawy - imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki - razem około pół szklanki (goździ trzeba zmiażdżyć w moździerzu lub zmielić)

      Miód, smalec i cukier roztop w garnku aż do wrzenia. Ostudź.

      Sodę i sól rozpuść w mleku. Do miodu z tłuszczem dodaj mąkę i przyprawy, a następnie pozostałe składniki. Wyrób ciasto.

      Ciasto włóż do szczelnego pojemnika i odstaw w ciemne, chłodne miejsce (lodówka, piwnica) na 5 tygodni. Za 5 tygodni  pieczenie.

      ciasto na pierniki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniki staropolskie - ciasto”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 listopada 2009 19:26
  • niedziela, 04 października 2009
    • Chrupiące owsiane ciasteczka

      Dorotka zachwalała te ciasteczka i całkiem słusznie:) Ciasteczka są chrupiące, po prostu pyszne. Polecam!

      chrupiące owsiane ciasteczka

      Składniki na około 35 ciastek:

      • 200 g miękkiego masła
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (dodałam 3/4 szklanki)
      • 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
      • 1 duże jajko
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 1 szklanka mąki pszennej
      • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      • 2,5 szklanki płatków owsianych (nalepiej górskich)

      Masło utrzeć (zmiksować) na puch, pod koniec wsypując biały cukier i dalej miksując. Dodać cukier brązowy i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować.

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Ja nie mogłam formować kulek, wiec nakładałam na blachę porcje ciasta łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180oC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia. Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.

      chrupiące owsiane ciasteczka


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Chrupiące owsiane ciasteczka”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 października 2009 21:59

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia