Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Torty

  • czwartek, 12 stycznia 2012
  • poniedziałek, 28 listopada 2011
    • Biały tort kokosowy z czekoladą

      Na pierwsze urodziny mojej córeczki upiekłam dwa torty. Jeden był kokosowy, a drugi z bitą śmietaną. Oba pyszne, nie za słodkie. Sama nie wiem, który mi bardziej smakował. Skorzystałam z przepisu na biszkopt "rzucany" i już chyba zawszę będę go robić do tortów. Pięknie wyrósł i bez problemu mogłam go podzielić na trzy części. Przepis z bloga Doroty.

       

      biały tort kokosowy z czkoladą

       

      Składniki na biszkopt do tortownicy 22 cm:

      •     5 jajek
      •     3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
      •     3/4 szklanki mąki pszennej
      •     1/4 szklanki mąki ziemniaczanej



      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać żółtka, jedno po drugim, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera lub lepiej - szpatułką).

      Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć surowe ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

      Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

      Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.



      Krem kokosowy z mascarpone:

      •     200 ml śmietany kremówki
      •     625 g serka mascarpone
      •     2/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
      •     1 szklanka wiórków kokosowych
      •     4 łyżki likieru kokosowego np. Malibu



      Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone.

      Śmietanę kremówkę ubić. Dodać do niej mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać cukier puder i likier, wymieszać do połączenia.

      1/3 masy odłożyć na później (do dekoracji boków i wierzchu tortu). Do reszty masy dodać wiórki, wymieszać do połączenia.

      Do nasączenia tortu:

      •     100 ml likieru kokosowego
      •     100 ml wody


      Wymieszać.

      Ponadto:

      •     50 g gorzkiej czekolady


      Wykonanie tortu:

      Jeden blat biszkoptu położyć na paterze. Nasączyć go 1/3 mieszanki likieru i wody. Wyłożyć połowę masy kremowej z wiórkami, oprószyć 25 g czekolady, tarkując ją bezpośrednio na krem. Następnie położyć 2 biszkopt, nasączyć połową pozostałego likieru i wody. Na biszkopt wyłożyć pozostałą część kremu z wiórkami. Na małych oczkach zetrzeć pozostałą czekoladę. Na wierzch wyłożyć ostatni biszkopt i nasączyć go pozostałym likierem. Boki i wierzch tortu wysmarować pozostałą masą. Ozdobić płatkami kokosowymi.* Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

       

      biały tort kokosowy z czkoladą

      Jak uzyskać płatki kokosowe?

      Na udekorowanie płatkami tortu z powyższego przepisu wystarczy 1 mały kokos. W kokosie, w miejscu 3 ciemnych plamek, robimy otworki, np. śrubokrętem. Wodę kokosową zlewamy do szklanki. Kilkoma mocnymi uderzeniami ostrego noża rozłupujemy kokos na pół. Nożem oddzielamy białe 'mięsko' kokosa od skorupki. Na koniec, białą część kokosa obieramy z brązowej skórki. Z powstałych białych kawałków kokosa możemy otrzymać wiórki kokosowe (ścierając je na tarce, lub w robocie kuchennym) lub płatki kokosowe (używamy przyrządu do krojenia sera żółtego w plasterki). Świeże wiórki i płatki powinny być zużyte w ciągu 3 dni.

      * płatki kokosowe na wierzch tortu najlepiej nakładać po pokrojeniu tortu (utrudniają krojenie) lub płatkami udekorować tylko boki, a wierzch obsypać wiórkami kokosowymi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Biały tort kokosowy z czekoladą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 listopada 2011 15:30
  • sobota, 29 października 2011
    • Szwedzki chrupki tort migdałowy

      Ostatnio bardzo mało piekę, choć słodyczy jem z dnia na dzień więcej. Jednak na swoje urodzino-imieniny musiałam coś upiec. Skorzystałam z przepisu, który znalazłam na tym blogu. Torcik wyszedł bardzo smaczny i fajnie chrupał:)

       

      Szwedzki chrupki tort migdałowy


      Składniki:

      Spody (3 blaty)

      • 100g zmielonych migdałów
      • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
      • 150g cukru
      • 4 białka jaj

       

      Do przełożenia

      • 4 żółtka jaj
      • 100g cukru
      • 200 ml śmietany kremówki
      • 150g masła
      • opcjonalnie 4 pojedyncze batoniki DAIM lub 1 "rolka" cukierków WERTELS ORIGINAL(bądź innych tego typu karmelków mlecznych)

      Na wierzch

      • 100g mlecznej czekolady
      • ok 50-70 ml kremówki
      • dodatkowe 2 pojedyncze DAIMY lub 1/3 wertelsów

      Ubić białka z cukrem na sztywno, następnie delikatnie wrzucić  migdały (orzechy) i kartoflankę, wymieszać. Na papierze do pieczenia lub w tortownicy, rozsmarować warstwę ciasta na koło o średnicy ok 22cm. W sumie na 3 takie koła (potrzeba 3 blatów). Piec spody przez ok 15-20 min w 180C,  ostudzić.


      Rozmieszać dokładnie śmietanę z  żółtkami i cukrem w garnuszku. Postawić na ogniu i ostrożnie gotować, aż masa zgęstnieje (pilnować przez cały czas, żeby się nie ścięło!). Kiedy już będzie gęsta, zestawić z ognia i ostudzić. W tym czasie pokruszyć wałkiem batoniki daim, lub cukierki zmielić blenderem.Chodzi o to, by uzyskać takie "karmelowe drobinki", które cudownie chrupią w ustach i nadają dodatkowej słodyczy. Odłożyć "okruszki":) na bok.
      Mając już ostygłą masę, rozmiksować ją z masłem, tak by uzyskać maślaną masę. Wstawić ją na chwilę do lodówki.

      Smarować każdy blat masą, posypać drobinkami karmelkowymi.Wierzch polac roztopioną czekoladą i śmietanką. Posypać pozostałymi drobinkami. Wstawić do lodówki.


      Szwedzki chrupki tort migdałowy


      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Szwedzki chrupki tort migdałowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 29 października 2011 19:11
  • wtorek, 15 marca 2011
    • Tort egipski

      Tort, który zdobył ogromną popularność w internecie i który zachwycił ogromność ilość osób. Też miałam ochotę go upiec i już od dłuższego czasu był na mojej liście. Tort jest dość pracochłonny, choć który tort taki nie jest? Jest w nim bardzo dużo kremu i jest dość słodki. Ja zmniejszyłam ilość cukru i myślę, że gdybym tego nie zrobiła to byłby dla mnie za słodki. Po zjedzeniu pierwszego kawałeczka wydawało mi się, że jest w nim za dużo kremu i zbytnio mi nie smakował. Jednak jak wieczorem zjadłam drugi kawałek z gorzką kawą to zmieniłam zdanie. A na drugi dzień jedząc ostatni kawałeczek było mi szkoda, że to jest ostatni;) Myślę, że może jeszcze go kiedyś zrobię na jakaś uroczystą okazję, bo jak na tort, których ja nie lubię to jest całkiem niezły. Przepis znalazłam na blogu Doroty.


       

      tort egipski


       

       

      Składniki na ciasto:


      • 2 białka
      • 2 łyżki cukru (u mnie 1.5 łyżki)
      • pół łyżki mąki pszennej
      • 40 g zmielonych orzechów laskowych


      Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki). Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.

      Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.


      Składniki na masę budyniowo-maślaną:


      • 10 żółtek
      • 10 łyżek cukru ( u mnie 8 łyżek)
      • 5,5 łyżek mąki pszennej
      • 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
      • 340 ml mleka
      • 170 g masła

      W garnuszku zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń.


      Składniki na masę z bitej śmietany:


      • 340 g śmietany kremówki
      • 200 g + 2 łyżki cukru (u mnie tylko 1 łyżka)
      • 120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych

      Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru.
      Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.
      Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.

      Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.


      Wykonanie:

      Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy

      budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat ... itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu. Ja dodatkowo z boku przyozdobiłam płatkami migdałów. Schłodzić.


       

      tort egipski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Tort egipski”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 marca 2011 17:38
  • czwartek, 31 grudnia 2009
    • Tort tiramisu

      Przepis na ten torcik wypatrzyłam na blogu Doroty dawno temu. Przepis zapisałam i widziałam, że kiedyś z niego skorzystam. Nowy Rok to wyśmienita okazja, nieprawdaż? W tym roku z okazji Nowego Roku obok Vasilopity na stole pojawi się ten torcik. Już go spróbowaliśmy i bardzo nam smakował, gościom zresztą też:)


      tort tiramisu

      Składniki na biszkopt:

      • 4 jajka
      • 130 g drobnego cukru do wypieków
      • 100 g mąki pszennej
      • 33 g mąki ziemniaczanej

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

      Tortownicę o średnicy 21 -22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170oC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

      Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

      Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.


      Do nasączenia blatów:

      • 160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej) (z 2 łyżeczek kawy)
      • 80 ml likieru kawowego

      Wymieszać.


      Składniki na masę:

      • 750 g serka mascarpone
      • 150 ml śmietany kremówki
      • 100 g drobnego cukru do wypieków (ewentualnie cukru pudru) z prawdziwą wanilią

      Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać (ja wymieszałam krótko mikserem).


      Ponadto:

      100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach


      Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.

      Szczęśliwego Nowego Roku kochani!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Tort tiramisu”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      czwartek, 31 grudnia 2009 20:13

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia