Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Pieczywko

  • środa, 30 marca 2011
    • Tyropsomo

      Tyropsomo, czyli grecki chleb z fetą. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Choć nie ma się co dziwić, że mu tak smakował, bo on jest wielkim wielbicielem fety. Chleb zdecydowanie do wielokrotnego powtórzenia.

       


      tyropsomo

       

       

       

      Składniki:

      •    około 3-3.5 szklanki mąki pszennej
      •    1 szklanka letniej wody
      •    7g suszonych drożdży
      •    0.25 szklanki oliwy z oliwek
      •    pół łyżeczki cukru
      •    0.25-0.5 łyżeczki soli w zależności od tego jaka słona jest feta
      •    200g fety

      Wszystkie składniki za wyjątkiem fety połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Mąkę należy dodawać stopniowo i zużyć tyle żeby ciasto było gładkie. Ja ciasto wyrobiłam w maszynie do chleba. Do ciasta dodać fetę pokrojoną w kostkę. Ciasto ponownie wyrobić, tak żeby feta była równo rozprowadzona w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić ciepłe miejsce na około 30 min. Po tym czasie ciasto wyłożyć do naoliwionej formy, w której będzie pieczone. Rozprowadzić je równomiernie w formie za pomocą dłoni tak żeby nie było wyższe niż około 3 cm. Ja piekłam w formie o wymiarach 24 x 17.5cm. ciasto posmarować z wierzchu oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, około 1 godziny.
      Piec w 175°C przez około 35-40 min.


      tyropsomo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Tyropsomo”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      środa, 30 marca 2011 19:38
  • poniedziałek, 21 marca 2011
    • Bułki z czosnkiem

      Pyszne bułeczki z czosnkiem. Piekłam je już dwa razy i pewnie jezcze nie raz wrócę do przepisu. Radziłabym jednak zwiększyć ilość czosnku. W przepisie są 4 ząbki, ale ja dodałam 8 i wcale nie było za dużo. Przepis znalazłam na blogu Doroty.

       



      bułki z czosnkiem

       

       

       

      Składniki na 12 bułeczek:

      * 400 g mąki pszennej chlebowej
      * 20 g drobnego cukru
      * pół łyżeczki soli
      * 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
      * 260 g mleka
      * 30 g masła, roztopionego

      Ponadto na posmarowanie:

      * 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka


      Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).

      Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

      W tym czasie przygotować nadzienie:

      * 60 g miękkiego masła
      * 4 ząbki czosnku drobniutko posiekane (ja dodałm 8 )
      * 2 łyżeczki suszonej pietruszki


      Wszystkie składniki rozetrzeć tyłem łyżki lub zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odetniecie róg.


      Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnać  w to miejsce nadzienie.

      Piec w temperaturze 180oC przez około 15 minut. Podawać ciepłe.

      Metoda dla maszynistów:

      Wszystkie składniki na bułeczki umieścić w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program
      do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po zakończeniu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.


       


       

      bułki z czosnkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki z czosnkiem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 marca 2011 16:14
  • sobota, 19 lutego 2011
    • Bagietki

      Dorota miała rację, że te bagietki są rewelacyjne. Mają niesamowicie chrupiącą skórkę i bardzo miękkie wnętrze.  Na początku chciałam upiec z połowy składników, ale dobrze że tego nie zrobiłam, bo bagietki są takie pyszne że dwie już zjedliśmy. Przepis jest na 4 bagietki.

       

      bagietki

       

      Składniki:

      * 1 szklanka mleka
      * 2 łyżeczki masła
      * 2 łyżeczki cukru
      * 1 szklanka wody o temp. pokojowej
      * 2 łyżeczki suszonych drożdży
      * 2 łyżeczki soli
      * 4 szklanki mąki
      * ponadto: czysta woda w butelce ze sprayem


      Mleko zagotować, dodać masło i cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić (około 10 minut). Dodać drożdże, wymieszać, wsypać sól i 1 szklankę mąki; wymieszać. Ciągle mieszając dodawać mąkę po 1 szklance (jeśli to konieczne wsypać jeszcze dodatkowe 1/2 szklanki mąki). Bardzo energicznie mieszać (można mikserem), aż ciasto będzie gładkie. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być.

      Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyc do niej ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Bardzo ostrożnie (by ciasto nie "siadło"), przełożyć je na stolnicę, przekroić na części. Delikatnie uformować bagietki, długości około 30-40 cm. Przenieść je na natłuszczoną blachę i poczekać 30 minut, by podrosły.

      W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia spryskać piekarnik wodą (8-10 psiknięć, para wodna tworzy piękną skórkę), włożyć bagietki i piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec aż będą rumiane i lekko "postukane" będą brzmiały jak puste (niedługo, ja piekłam jeszcze około 10 minut).

       

      bagietki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Bagietki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 19 lutego 2011 18:25
  • poniedziałek, 01 marca 2010
    • Ciabatta

      Bardzo lubię takie przepisy. Mało wysiłku i super efekt kocowy:) Bułki są bardzo smaczne, ciasta nie trzeba zagniatać, ani formować bułeczek. Problem miałam tylko ze zrobieniem zdjęcia;) W poszukiwaniu nasłonecznionego pomieszczenia zawędrowałam z bułkami do łazienki;) Przepis znalazłam na blogu Liski.

       

      ciabatta

      Biga:

      • 1/3 szklanki wody
      • 1/2 łyżeczki drożdży instant
      • 2/3 szklanki mąki

      Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć folią i odstawić na 9-17 h.

      Następnie dodać:

      • 1 i 3/4 szklanki wody
      • 2 łyżeczki drożdży instant
      • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej (typ 850)
      • 1,5 łyżeczki soli

      Wszystkie składniki wyrabiamy - najłatwiej przy pomocy miksera z hakiem. Na tym etapie nie należy dosypywać więcej mąki - ciasto w miarę wyrabiania, robi się bardziej elastyczne i sprężyste.

      Po wyrobieniu, ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 3-4 godziny do fermentacji.

      Ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, rękami formujemy prostokąt o wymiarach 25 × 30 cm. Posypujemy mąką i ostrym nożem lub nożem do pizzy dzielimy ciasto na kwadraty o boku 5 cm. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy mąką. Na tym etapie ciasto przypomina placki, ale w gorącym piekarniku dobrze wyrośnie.

      Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.

      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 st C.

      Wstawiamy bułeczki, na dno piekarnika wysypujemy kostki lodu (lub spryskujemy wodą ścianki piekarnika, by powstała para) i pieczemy ok. 12-20 minut. (wszystko zależy od wielkości bułek - po 12 minutach należy sprawdzać ich stopień zarumienienia).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciabatta”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 marca 2010 22:37
  • niedziela, 14 lutego 2010
    • Chleb codzienny Lu

      W końcu udało mi się znowu przyłączyć do weekendowej piekarni. Gospodyni 62 edycji WP i właścicielka blogu Na tropie smaku zaproponowała chleb swojego autorstwa. Odkroiłam właśnie kromeczkę, żeby tylko spróbować, bo chleb nadal jest gorący. Chlebek wyszedł bardzo smaczny i ma bardzo chrupiącą skórkę.

      chleb codzienny Lu


      Zaczyn:

      • 100 g zakwasu żytniego razowego
      • 100 g mąki pszennej (typ 650)
      • 150 g letniej wody

       

      Wymieszać w misce i odstawić na noc (albo na 8-12 godz.)

      Ciasto właściwe:

      • 300 g wody
      • 1 łyżeczka miodu
      • 1 łyżka soli
      • kulka świeżych drożdży wielkości dużego laskowego orzecha
      • 600-650 g mąki pszennej (typ 650)


      Do miski wlać wodę, rozpuścić w niej miód, drożdże, dodać zaczyn, sól i wymieszać na jednolitą masę.
      Wsypać mąkę, wyrobić gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok 2,5 godziny ( z tym czasem może być różnie, w każdym razie ciasto powinno podwoić objętość). Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę albo blat. Podzielić na pół, uformować dwa podłużne bochenki(tak robię ja, ale można też jeden olbrzymi okrągły). Włożyć do koszyków i pozwolić wyrosnąć (ok 1 1/2 godz.). Ostrożnie przełożyć z koszy na blachę. Można naciąć (chociaż mi to jakoś nie chce ładnie wyjść). Piec najpierw przez 10 min w naparowanym piekarniku, nagrzanym do 250 st. Później zmniejszyć temperaturę do 220 st i piec kolejne 10 min. Na końcu zmniejszyć temp do 200 st i dopiekać, aż będzie pięknie rumiany, no i oczywiście postukany od dołu, wyda piękny, głuchy odgłos.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb codzienny Lu”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 lutego 2010 23:02

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia