Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Z kremem

  • poniedziałek, 11 kwietnia 2011
    • Ciasto cappucino

      Smaczne ciasto o smaku cappucino. Ciasto jest wilgotne, delikatne i dobrze się kroi. Z przepisu Doroty.



      ciasto cappucino


       

      Składniki na ciasto:

      * 5 dużych jajek
      * 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali
      * 125 g masła, miękkiego
      * 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
      * 150 g drobnego cukru do wypieków
      * 125 g mąki pszennej
      * 1 łyżeczka proszku do pieczenia


      Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy. Dodać cukier, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.

      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.

      Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.

      Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Ja piekłam w tortownicy. Piec w temperaturze 170oC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

      Jeśli robicie ciasto w większej blaszce niż podana, ciężko będzie je przekroić wzdłuż ze względu na rozmiary, warto ciasto podzielić na dwie części i każdy blat upiec osobno, około 12 - 15 minut, do suchego patyczka.

      Blaty można naponczować. Ja do tego celu użyłam mocnej herbaty.



      Masa cappucino:

      * 250 g serka macarpone
      * 250 g śmietany kremówki
      * 3 płaskie łyżeczki żelatyny
      * 60 g kawy cappucino (proszku)
      * 3 łyżki drobnego cukru do wypieków (lub więcej/mniej - zależy to od cappucino)


      Serek mascarpone zmiksować lub wymieszać dokładnie z cappucino.

      Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić.

      Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascapone i zmiksować lub wymieszać.



      Na górę:


      * 250 ml śmietany kremówki
      * 1 łyżka drobnego cukru do wypieków
      * 20 g kawy cappucino (proszku)


      Kremówkę ubić na sztywno. Wsypać cukier i ubić.


      Wystudzone ciasto przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappucino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę.

       

      ciasto cappucino

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto cappucino”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 kwietnia 2011 21:46
  • niedziela, 11 października 2009
    • Napoleonka

      Ciągle zapisuje sobie przepisy do wypróbowania. Mam w ulubionych specjalny folder, w którym zamieszczam przepisy, które mi się spodobają. Lista ciągle się wydłuża. Dość często ją przeglądam, czasami wyrzucam jakieś przepisy, bo np truskawki się skończyły. Mimo wszystko lista jest bardzo długa, a blogowicze codziennie dodają wspaniałe przepisy:) Jak tu za nimi wszystkimi nadążyć?;)

      Wczoraj przeglądałam swoją listę i przypomniało mi się, że jest tam przepis na napoleonkę, który zdecydowanie zbyt długo czekał na swoją kolejkę. Upiekłam to ciasto i jeden przepis mogłam usunąć z listy, ale w międzyczasie przeglądając blogi znalazłam kolejne przepisy warte wypróbowania, które dodałam to listy :D Piekę, gotuję, niby usuwam przepisy z listy, a lista z dnia na dzień jest dłuższa;)

      Przepis na napoleonkę znalazłam u Dorotki bardzo dawno temu. Przepis jest na blaszkę o wymiarach 32×23 cm. Ja piekłam z połowy składników w odpowiednio mniejszej formie. Ciasto wyszło bardzo smaczne i szkoda, że ten przepis aż tyle czekał w kolejce;) Warto się skusić.

      napoleonka

      Składniki na ciasto:

      • 2 szklanki mąki
      • 1 margaryna/masło (250 g)
      • 1 szklanka kwaśnej śmietany (18%)

      Składniki na masę:

      • 3 szklanki mleka
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1 cukier waniliowy
      • 4 jaja
      • 4 łyżki mąki pszennej
      • 5 łyżek mąki ziemniaczanej

      Z mąki, margaryny i śmietany zagniatamy ciasto, tak jak na kruche. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny lub nawet na cała noc; dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy cieniutko, kładziemy na blaszki i pieczemy w temp 190 - 200 stopni przez około 20 - 25 minut.

      Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrami.

      Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Tak zmiksowaną mieszankę wlewamy do wrzącego mleka, mieszamy, gotujemy i otrzymujemy bardzo gęsty budyń, który gorący wylewamy na jeden płat ciasta i przykrywamy drugim.

      Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Najsmaczniejsza dnia kolejnego (ciasto musi zmięknąć pod wpływem budyniu). Kroić ostrożnie nożem z piłką, jest bowiem niezwykle krucha.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Napoleonka”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 października 2009 21:15
  • sobota, 09 maja 2009
    • Serduszko

      Mój mąż ma dzisiaj urodziny. W związku z tym, że tortów za bardzo nie lubi, postanowiłam mu zrobić niespodziankę i upiekłam serduszko z przepisu Majanki. Jeszcze raz dziekuje:) Mąż bardzo, ale to bardzo się ucieszył:) Jak ja go kocham:)))

      Serduszko jest słodkie, ale jakie pyszne. Zjedliśmy całe na pół:)

      serduszko

      Składniki na kruche ciasto:

      • 150 g mąki krupczatki
      • 100g masła
      • 50 g cukru pudru
      • 1 żółtko
      • cukier waniliowy (łyżeczka lub dwie), użyłam ekstraktu z wanilii

      Składniki na masę kajmakową:

      • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa krówkowa w puszce. U mnie puszka 405g.

      Dodatkowo:

      • żółtko do posmarowania brzegów ciasta

       Puszkę mleka gotować w garnku z wodą przez 3 godziny.Ostudzić. Ja gotowałam puszkę dzień wcześniej.

      Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wstawiamy je na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować je, wyciąć serce z ciasta, a z odkrojonych części zrobić brzegi. Wstawić do zamrażalnika na około 15 minut.

      Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Ciasto ponakłuwać, a brzegi serca posmarować żółtkiem. Piec około pół godziny aż serduszko będzie rumiane.
      Po ostudzeniu posmarować kajmakiem. Udekorować.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Serduszko”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 09 maja 2009 00:01
  • środa, 09 kwietnia 2008
    • Ciasto szampańskie

      Ciasto to robiłam już wiele razy i trochę mi sie znudziło, ale mój ukochany bardzo je lubi... może dlatego, że jest z wódką?;) Przepis jest stary i nawet nie wiem skąd pochodzi... chyba od sąsiadki. Pierwszy raz robiłam to ciasto jak byłam a szkole średniej, a wtedy jeszcze nie wiedziałam co to jest internet, wiec prawdopodobieństwo, że przepis pochodzi od sąsiadki jest bardzo duże;)

       Ciasto wygląda o tak. Przepis poniżej:)

      ciasto szampańskie

       

      Ciasto:

      • 4 szklanki mąki;
      • 1 szklanka cukru;
      • 1 kostka masła;
      • 1 łyżeczka sody;
      • cukier waniliowy;
      • 2 łyżki miodu;
      • ubite na sztywno białka z trzech jajek.
       Z podanych składników (z wyjątkiem białek) zagnieść ciasto.  Dodać białka ubite z 3 jaj. Ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na trzy placki. Piec każdy osobno około 20min w 180oC. Po ostygnięciu przełożyć kremem.  Ciasto jest bardzo twarde, ale na drugi dzień przejdzie kremem i jest super. Na trzeci dzień jest jeszcze lepsze, a na czwarty dzień to nie wiem, bo z reguły już go nie ma;) Krem:
      • 2 szklanki mleka;
      • 1 szklanka cukru;
      • 2 łyżki mąki pszennej;
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
      • 1 żółtko;
      • kostka masła;
      • kieliszek wódki.
       1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe zimne mleko wymieszać z mąka i żółtkiem. Wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Ostudzić. Zimny krem utrzeć z kostką masła, dodać kieliszek bądź dwa i wszystko razem zmiksować. Ja zawsze daje dwa kieliszki wódki J Na ciasto wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim plackiem, wyłożyć resztę kremu i przykryć ostatnim plackiem. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto szampańskie”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      środa, 09 kwietnia 2008 00:46
  • piątek, 28 marca 2008
    • Tiramisu

      Przepyszne ciasto!!!! Przepis jest swietny. Dostalam go od kolezanki z Wloch. Jadlam kilka razy tiramisu, zawsze wykonane pzez znajomych z Wloch. Zawsze mi smakowalo, ale to mimo ze jest bez alkoholu jest zdecydowanie najlepsze. Bardzo latwo jest je zrobic. Problem tylko w tym, ze najlepiej jest je zjesc na drugi dzien;) Pierwszy raz robilam tiramisu i bardzo sie zdziwilam, ze takie pyszne ciasto robi sie tak szybko i prosto. Zaprosilam znajomych na tiramisu.... znajomych z Wloch, coby fachowym okiem... podniebieniem.... ocenili. Bardzoooo im smakowalo:)

      • 150 g cukru
      • 5 żółtek
      • 500g serka mascarpone
      • Biszkopty, podluzne… ja kupilam biszkopty posypane cukrem
      • Mocna kawa, w przepisie bylo espresso. Ja zrobilam szklanke kawy rozpuszczalnej (3 lyzeczki kawy), ale spokojnie można zrobic tylko polowe szklanki z 1,5 lyzeczki kawy. Powinno wystarczyc
      • Aromat rumowy
      • Kakao do posypania
       tiramisu 

      Ubić dobrze żółtka z cukrem, dodać ser. Wszystko zmiksowac. Przygotować kawę, ostudzić, dodać aromat. Zanurzać biszkopty na 1-2 sekundy w zimneh kawie. Nie dluzej, bo sie rozleca. Ułożyć biszkopty w naczyniu, przykryć połową kremu. Ułożyć drugą warstwe biszkoptów i wylać resztę kremu. Ciasto obficie posypać kakao. Wstawić do lodówki i zjeść na drugi dzień.

      tiramisu

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (40) Pokaż komentarze do wpisu „Tiramisu”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 28 marca 2008 23:06

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia