Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Babki

  • niedziela, 23 stycznia 2011
    • Keks z morelami i białą czekoladą

      Powoli wracam do pisania bloga. Od kiedy pojawiło się na świecie nasze maleństwo piekę zdecydowanie rzadziej, ale nadal piekę przynajmniej razy w tygodniu. Mam jednak zdecydowanie mniej czasu na wyszukiwanie przepisów i często korzystam ze starych, wcześniej sprawdzonych. Ostatnio jednak chciałam się pozbyć zalegających w szafie suszonych moreli. Chciałam upiec keks z przepisu Majanki, ale koleżanka podesłała mi linka do przepisu na keks ze strony Kwestia Smaku. Keks jest pyszny, z ogromną ilością suszonych owoców i orzechów, wilgotny i pięknie pachnący pomarańczą. Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu.

      W oryginalnym przepisie było 500g moreli, ja jednak 150g zastąpiłam kandyzowaną skórką pomarańczową i zamiast likieru użyłam rum.


      Keks z morelami i białą czekoladą

      Podaję przepis za Asią

      Składniki:

      • 500 g suszonych moreli, pokrojonych na małe kawałeczki
      • 125 rodzynek (najlepiej złotych, sułtanek)
      • 250 g orzechów włoskich, posiekanych
      • 250 g mąki pszennej tortowej, przesianej
      • 250 g miękkiego masła niesolonego
      • 250 g cukru pudru
      • skórka starta z 2 pomarańczy
      • skórka starta z 1 cytryny
      • 5 jajek
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej
      • 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy + dodatkowo (opcjonalnie) do skropienia ciasta
      • cukier puder do posypania

      Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 25 cm (lub okrągłą o średnicy 23 cm, ewentualnie kwadratową o boku 22 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać morele, rodzynki, orzechy z 30 g mąki. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem (ubijać przez 8 minut). Dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, następnie dodawać po troszku jajka, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi dawkami.

      Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier pomarańczowy, wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Ja piekłam aż 1.5 godziny. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej podczas ostatniej fazy pieczenia. Całkowicie ostudzić w formie, skropić dodatkowym likierem pomarańczowym (opcjonalnie), przykryć folią i w niej przechowywać. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


      Keks z morelami i białą czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (28) Pokaż komentarze do wpisu „Keks z morelami i białą czekoladą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 stycznia 2011 17:00
  • sobota, 12 września 2009
    • Ciasto marchewkowe

      Korzystałam z tego przepisu mnóstwo razy i dziwie się, że przepis na to ciasto nie pojawił się wcześniej u mnie na blogu. Bardzo aromatyczne, wilgotne ciasto z kwaskowym kremem na wierzchu.

      ciasto marchewkowe

       

      ciasto marchewkowe

      Składniki:

      • 300 ml oleju słonecznikowego
      • 4 jajka
      • 1 szklanka cukru brązowego
      • 175 g golden syropu
      • 350 g mąki
      • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczki sody
      • 2 łyżeczki cynamonu
      • 2 łyżeczki rozgniecionych goździków
      • 1 łyżeczka imbiru
      • 225g startej marchwi
      • 50 wiórków kokosowych
      • 1/2 szklanki posiekanych orzechów

      Jajka ubić z cukrem, olejem i golden syropem. Oddzielnie połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami, wymieszać z masą jajeczną. Dodać starte marchewki, wiórki oraz orzechy i ponownie wymieszać. Wylać do natłuszczonej i posypanej mąką blachy. Ja piekłam w okrągłej formie o średnicy 25 cm. Piec 50-60 minut w temp. 180 st.C, aż do suchego patyczka.

      Krem:

      • 100 g miękkiego masła
      • 100 g cukru pudru
      • skórka otarta i sok z jednej dużej bądź dwóch małych cytryn

      Skórkę z cytryny i sok wlać do rondelka i zagotować. Pogotować około 1-2 min aż odparuje trochę soku. Ostudzić. Masło utrzeć, dodać cukier i ostudzony sok z cytryny. Dobrze utrzeć i wyłożyć na wierzch ostudzonego ciasta.

      ciasto marchewkowe


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto marchewkowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 12 września 2009 23:21
  • wtorek, 08 września 2009
  • piątek, 18 lipca 2008
    • Babka herbaciana

      Co za dzień, pada i pada a ja nie mogę od siebie odgonić myśli o zjedzeniu czegoś słodkiego. Mialam pisać prace i nic nie piec, nie marnować czasu nawet na wyjście do sklepu i kupienie snikersa. Nie dałam rady. Starałam sie cały dzień, zjadłam 4 jogurty z kulkami czekoladowymi, bo to była (oprócz cukru) jedyna słodka rzecz w domu. Kulki czekoladowe w jogurtach jednak mnie nie zadowoliły;) Upiekłam babke, zjadłam i teraz to ja moge pisać nawet do rana;) Babka jest z przepisu Anitki. To ona mi ją kiedyś poleciła. Upiekłam ją jeszcze tego samego dnia, zjedliśmy też całą tego samego dnia i nie udało mi sie jej sfotografować. Dzisiaj są zdjecia:)

      babka herbaciana

      Łatwa i bardzo smaczna babka, a to teraz się bardzo liczy z powodu braku czasu na wszystko.

      Składniki:
      •  500 g mąki
      • 160 g masła
      • 200 g cukru
      • 4 żółtka
      • 2 szklanki mocnej herbaty
      • 160 g rodzynek
      • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • łyżeczka startej skórki z cytryny
      • szczypta soli
        

      Składniki na lukier:

      • pół szklanki cukru pudru
      • sok z połowy cytryny

      Rodzynki włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 min. Osączyć, a napar pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem sukcesywnie dodając żółtka, skórkę z cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewać zimną herbatę i nadal je wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać.

      Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Ja piekłam w korytku o długości 20cm.

      Piec około 50-60 minut, w temperaturze 180ºC.

      Po wystudzeniu babkę polukrować. Ja polukrowałam jeszcze ciepła babkę i jeszcze ciepła jadłam;)

      babka herbaciana

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Babka herbaciana”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 18 lipca 2008 20:48
  • niedziela, 08 czerwca 2008
    • Babka cytrynowa

      Miałam nic dzisiaj nie piec i prawie sie udało;) Cały dzień nic nie piekłam, aż do godziny 20;) Wieczorem zaczęło mi sie troche nudzić... wiem wiem powinnam oglądać mecz, ale za piłką nożną nie przepadam więc upiekłam babke. Babka jest pyszna, cytrynowa i ta polewa, mniam mniam:) Nigdy nie przepadałam za babkami, ale ta bardzo mi smakowała. Ciasto było chyba całkiem niezłe, bo niecałą godzine temu wyjęłam je z piekarnika i zjedliśmy prawie całe w dwójke. 

      babka cytrynowa

       Przepis pochodzi stad

      Składniki:

      • 4 duże jaja
      • 1 szklanka cukru
      • 1 szklanka mąki pszennej
      • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
      • 20 dkg stopionej margaryny
      • starta skórka z 1 cytryny
      • sok z 1/2 cytryny
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 cukier waniliowy

       Wykonanie:

      Całe jaja ubić z 1 szklanką cukru na gęstą, puszystą masę. Dodać jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do podłużnej foremki (keksówki). Ja piekłam w okrągłej formie o średnicy 20 cm. Piec w 180 st C ok. 45 -50 minut.

      Po upieczeniu jeszcze ciepłą polukrować.

      Lukier:
      2 łyżki gęstej kwaśnej smietany zagotować. Do gorącej wsypywać tyle cukru pudru aby otrzymać dość gęstą polewe. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Wcisnąć trochę soku z cytryny. Lukier nie może być za rzadki, bo spłynie z ciasta. Ja dodałam do lukru jeszcze skórkę pomarańczową.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Babka cytrynowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 czerwca 2008 23:52

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia