Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Orzechowo

  • sobota, 19 września 2009
    • Krajanka cytrynowa na orzechowym spodzie

      Mój mąż uwielbia cytrynowe wypieki i ostatnio przeszukiwałam blogi w celu znalezienia czegoś mocno cytrynowego. Taka właśnie jest ta krajanka. Do ciasta dodałam migdały, ale wydaje mi się że są mało wyczuwalne. Może lepiej byłoby dodać inne orzechy...hmmm...? Przepis pochodzi z bloga whiteplate.

      Krajanka cytrynowa na orzechowym spodzie

      Spód:

      • 55 g cukru pudru
      • 55 g dowolnych orzechów
      • 150 g masła
      • 200 g mąki

      Masa cytrynowa:

      • 70 g mąki
      • 420 g cukru pudru
      • 200 ml soku z cytryny (to ok. 6 cytryn)
      • 6 jajek
      • 1 żółtko
      • skórka z 1 cytryny
      • szczypta soli

      Krajanka cytrynowa na orzechowym spodzie

      Składniki na spód połączyć w misce. Można wykorzystać blender - wówczas należy je zmiksować do czasu, aż utworzą okruszki.

      Formę o wymiarach 20 × 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wsypać okruszki i palcami ugnieść je tak, by powstał spód z brzegiem wysokim na 1 cm. Przykryć papierem do pieczenia, a na to wysypać kulki ceramiczne bądź suchą fasolę. Jeśli nie mamy kulek i fasoli, wystarczy ciasto przykryć papierem.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st C. Wstawić blachę z ciastem i piec 30 minut.

      W tym czasie przygotować masę:

      Jajka, żółtko i sól ubić trzepaczką.Mąkę, cukier i sok z cytryny oraz skórkę połączyć w drugiej misce i wlać do jajek. Dokładnie wymieszać.

      Wyjąć z piekarnika podpieczony spód, zdjąć papier i fasolę i na gorący podpieczony spód wylać masę cytrynową.

      Wstawić z powrotem do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 st C i dopiekać ciasto 30 minut.

      Po upieczeniu wyjąć, dokładnie wystudzić i dopiero wtedy kroić na kwadraty.

      Krajanka cytrynowa na orzechowym spodzie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Krajanka cytrynowa na orzechowym spodzie”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 19 września 2009 20:50
  • środa, 01 kwietnia 2009
  • niedziela, 08 lutego 2009
    • Orzechowiec II

      Przepis pochodzi od mojej koleżanki. Piekłam to ciasto kiedyś dość często, ale później dostałam przepis na orzechowiec z powidłami i bardziej przypadł mi do gustu i o tym zapomniałam. Ostatnio postanowiłam jednak dla odmiany upiec ten bez powideł.

       orzechowiec

      Ciasto:

      • 0.5 kg mąki
      • szklanka cukru
      • 20 dkg margaryny bądź masła
      • 2 jajka
      • 2 łyżki mleka
      • 2 łyżeczki sody
      • 2 łyżki miodu


      Mąkę, cukier, margarynę i jajka włożyć do miski. Mleko i miód podgrzać w rondelku i na koniec dodać do tego sodę i wlać wszystko do miski z mąką. Całość wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę wyłożyć papierem, rozłożyć jedną część ciasta i upiec (około 15 min w 170 st C). Na drugą część wyłożyć masę orzechową i piec około 20 min w 170 st C.

      Masa orzechowa:

      • pół szklanki cukru
      • 10 dkg margaryny bądź masła
      • 2 łyżki miodu
      • 25-30 dkg orzechów włoskich.


      Cukier, margarynę i miód rozpuścić i dodać orzechy.

      Krem:

      • 1 budyń waniliowy
      • 25 dkg masła.


      Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Budyń można ugotować dzień wcześniej. Masło utrzeć. W przepisie nie ma cukru, ale ja dodaję kilka łyżek cukru do masła i ucieram masło z cukrem. Krem bez cukru jest dla mnie za mało słodki. Dodawać stopniowo budyń do masła, cały czas ucierając. Na ciasto bez orzechów wyłożyć krem i przykryć ciastem z orzechami. Ciasto musi trochę postać żeby przeszło kremem i najlepiej jest je jeść na drugi dzień.

      orzechowiec

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (38) Pokaż komentarze do wpisu „Orzechowiec II”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 lutego 2009 19:40
  • piątek, 21 listopada 2008
    • Ciasto migdałowe z cytryną

      Ciasto bardzo zachwalane przez Dorotę i chyba słusznie:) Smaczne i łatwe w przygotowaniu. Z przepisu Doroty.

      Ciasto migdałowe z cytryną

       

      Składniki:

          * 225 g miękkiego masła
          * 140 g drobnego cukru (w oryginale: 225 g)
          * 4 duże jajka
          * 50 g mąki
          * 225 g zmielonych migdałów
          * pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
          * otarta skórka i sok z 2 cytryn

      Zmiksować masło i cukier razem, aż do białości. Wbijać jajka, jedno po drugim, nadal miksując; po każym jajku dodawać 1/4 mąki, aż cała zostanie zużyta. Potem dodać migdały, ekstrakt z migdałów, skórkę z cytryny i sok, delikatnie zmiksować (na wolnych obrotach) lub wymieszać.

      Wlać ciasto do okrągłej formy 21-23 cm.

       Ciasto migdałowe z cytryną

      Piec około 50 - 70 minut, choć ja piekłam około 40 minut (zależy to od piekarnika) w temperaturze 180 st C. Piec należy do tzw. suchego patyczka, wtedy ciasto jest gotowe. Wystudzić i udekorować przed podaniem.

      * ciasto zawinięte w folię i pozostawione w chłodnym miejscu może się utrzymać do kilku dni 

      Ciasto migdałowe z cytryną

       

      PS.

      Kochani coś mi się wydaje, że znikne stąd na jakiś czas, ale obiecuje wrócić:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto migdałowe z cytryną”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 21 listopada 2008 22:20
  • sobota, 15 listopada 2008
    • Dwukolorowe ciasto bananowe z orzechami

      Wiem, że to Majanki propozycja na orzechowy tydzień, ale myśle że się nie obrazi że przepis pojawi się i u mnie. Brak mi ostatnio czasu na pieczenia a co dopiero wyszukiwanie przepisów;) To taka wymówka;) Ciasto bardzo szybko się przygotowuje i jest fajnie wilgotne i smaczne.

      Z przepisu Majanki.

       

       

       

      Składniki:

      • 1/2 kostki masła
      • 1 szklanka cukru
      • 1 duże jajko (dałam dwa średniej wielkości)
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
      • 1 1/2 szklanki zmiksowanych, bardzo dojrzałych bananów, około 3 duże
      • 1 1/2 szklanki mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
      • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (100g)

      Dwukolorowe ciasto bananowe z orzechami

      Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę o wymiarach 20x20cm wysmarować masłem i wysypać bułką lub wyłożyć pergaminem, jak ja zrobiłam (użyłam tortownicy o średnicy 25 cm).

      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.  Masło rozetrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajko i wanilię i dobrze ubić. Dodać zmiksowane banany i dobrze wymieszać i podzielić na dwie równe częsci. Do jednej dodać kakao, wymieszać i wylać do przygotowanej blachy, na to rozsypać posiekane orzechy, a następnie wylać warstwę ciasta jasnego . Piec około 25 minut aż ciasto będzie ładnie rumiane. Ja piekłam około 40 min tak dla pewności;) Po 20 minutach pieczenia przykryłam ciasto folią aluminiową żeby się nie przypaliło.

      Dwukolorowe ciasto bananowe z orzechami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Dwukolorowe ciasto bananowe z orzechami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 15 listopada 2008 00:54

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia