Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Serniki

  • poniedziałek, 08 sierpnia 2011
    • Sernik cytrynowy

      Nie piekłam nic od tygodni i pewnie nadal bym nie piekła gdyby nie fakt, że w niedziele mielismy gości. Daphne pochłania mój cały czas i ostatnio bardzo mało czasu spędzam w kuchni. Przepis na ten sernik znalazłam na blogu cuda.wianki.

       

      sernik cytrynowy

       

      (forma o średnicy 23cm)



      Składniki:

      •    225g ciastek digestives
      •     100g masła
      •     600g serka 3krotnie zmielonego na serniki (u mnie soft cheese, ale może też być quark)
      •     250g serka mascarpone
      •     3 cytryny
      •     2 jajka plus 2 żółtka
      •     4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
      •     175 g cukru
      •     100ml śmietanki kremówki (36%)
      •     6 łyżeczek lemon curdu
      •     1 łyżka cukru pudru




      Na spód: ciasteczka rozgnieść tłuczkiem lub za pomocą malaksera. Połączyć z roztopionym masłem, wymieszać.
      Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na to masą ciasteczkową. Włożyć formę do zamrażarki na czas przygotowania masy serowej. Oba rodzaje serków zmiksować. Dodać cukier, ponownie zmiksować. Następnie po jednym jajku i żółtku, cały czas miksując.
      Cytryny sparzyć. Zetrzeć skórkę z 3 cytryn. Dodać je do masy serowej. Wycisnąć sok z 1 cytryny. Wlać do masy serowej. Zmiksować wszystko razem mikserem. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować po raz ostatni. Wyjąć formę z zamrażarki. Wylać masę serową na spód z ciasteczek. 3 łyżki lemon curdu lekko podgrzać, żeby był bardziej lejący. Dodać do masy serowej lekko mieszając.
      Piec sernik w 180 stopniach przez 45-60 minut, do suchego patyczka. Ja piekłam trochę dłużej.
      Wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i studzić tak sernik. Następnie wyjąć z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu włożyć na kilka godzin do lodówki (lub na całą noc) w celu przegryzienia się.
      Śmietanę kremówkę lekko ubić, wymieszać z 3 łyżkami lemon curdu oraz łyżką cukru pudru. Rozłożyć na wierzchu sernika.
      Ciasto przechowywać w lodówce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik cytrynowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 sierpnia 2011 14:55
  • niedziela, 24 kwietnia 2011
    • Sernik z białą czekoladą i malinami

      W tym roku upiekłam ten sernik na Święta. Kwaśne maliny pasują idealnie do tego sernika. Jednak spód wydaje mi się zbyt twardy i niezbyt mi smakował. Następnym razem zastąpię go zwykłym spodem z ciastek digestive.

      Przepis znalazłam na blogu Doroty.


      Wesołych Świąt!


      Sernik z białą czekoladą i malinami

       


      Składniki na spód:

      * 200 g ciastek digestive w ciemnej czekoladzie

      * 90 g dobrej jakości białej czekolady

      * 80 g masła


      Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć szczelnie folią aluminiową (Dorota na swoim blogu pokazuje jak to zrobić). Ciastka pokruszyć blenderem lub wałkiem. W garnuszku z grubym dnem rozpuścić masło z białą czekoladą, na małym gazie, mieszając jednocześnie, by się nie przypaliło. Rozpuszczone wymieszać z ciastkami. Wyłożyć dno tortownicy, schłodzić przez pół godziny w lodówce.

       

       

      Składniki na masę serową:

      * pół szklanki kremówki

      * 200 g białej czekolady

      * 250 g serka mascarpone

      * 250 g zmielonego twarogu lub twarożku kremowego

      * 1/4 szklanki cukru pudru

      * 3 jajka

      * 2 białka

      * 400 g świeżych malin

       


      Kremówkę umieścić w garnuszku z grubym dnem, zagotować (mieszając), wrzucić połamaną białą czekoladę, gotować do jej rozpuszczenia, cały czas mieszając. Lekko ostudzić.

      Mikserem ubić mascarpone, twarożek i cukier. Po kolei wbijać jajka, miksując. Wlać miksturę czekoladową, miksując do połączenia. W osobnym naczyniu ubić 2 białka. Wlać je do masy serowej razem z 250 g malin, delikatnie wymieszać.

      Gotową masę serową wylać na ochłodzony spód z ciastek. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 160°C. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Sernik po wystudzeniu powinien być schłodzony w lodówce minimum przez 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Podawać z resztą malin, oprószony cukrem pudrem.


       

      Sernik z białą czekoladą i malinami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z białą czekoladą i malinami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 kwietnia 2011 21:53
  • niedziela, 13 lutego 2011
    • Sernik czekoladowo - pomarańczowy

      Abbra tak zachwaliła ten sernik, że nie mogłam go nie upiec.Byłam ciekawa jak będzie smakował sernik czekoladowy. Sernik jest bardzo smaczny i ładnie pachnie pomarańczami. Podoba mi się też pomysł z dodaniem migdałów do spodu ciasta.


      Sernik czekoladowo - pomarańczowy


      Składniki ( na tortownicę o średnicy 20 cm ):

      masa serowa:

      * 500 g sera do serników ( użyłam quarku )
      * 115 g brązowego cukru
      * 125 g gorzkiej czekolady
      * 2 jajka
      * 125 ml śmietanki kremówki
      * skórka otarta z 1 pomarańczy

      spód:

      * 125 g ciastek digestive w czekoladzie
      * 40 g zrumienionych, posiekanych migdałów
      * 70 g stopionego masła
      * 1 łyżka brązowego cukru


      Ciasteczka pokruszyć na proszek, dodać migdały, cukier i stopione masło. Wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugnieść. Schłodzić w lodówce.

      Ser zmiksować z cukrem na gładką masę, następnie dodać czekoladę roztopioną na parze i ostudzoną, zmiksować. Dodać jajka, kremówkę i skórkę pomarańczową. Miksować do momentu, gdy masa stanie się gładka i jednolita.

      Masę wylać na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piec przez około 1,5 godziny. Po upieczeniu ostudzić. Wystudzony sernik wstawić na kilka godzin do lodówki.

      Ja udekorowałam sernik mleczna czekoladą.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czekoladowo - pomarańczowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 lutego 2011 17:38
  • sobota, 29 stycznia 2011
    • Sernik na śmietanie

      Smaczny sernik z polewa czekoladową. Przepis znalazłam na blogu mojeciacho. Upiekłam go z połowy składników w mniejszej formie. Zamiast twarogu użyłam quarku. Dodałam też trochę więcej soku z cytryny i soku, przez co sernik miał fajny cytrynowy posmak:) Zrobiłam też dużo więcej polewy, bo czekoladę to my bardzo lubimy:)


      sernik na śmietanie



      Składniki na spód:


      • 250 g ciastek digestive w mlecznej czekoladzie lub herbatników
      • 100 g masła, roztopionego

      Ciastka kruszymy lub mielimy na proszek blenderem, dodajemy roztopione masło, mieszamy dokładnie.

      Dno tortownicy o śr. 26 cm (lub formę ok. 23 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz, boki wysmarować masłem.

      Okruszki wysypać na dno formy, palcami ugnieść, aby powstał spód.

       


      Składniki na masę serową:

       

      • 1000g półtłustego twarogu (u mnie quark)
      • 2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18-22%
      • 1 szklanka cukru (dałam cukier puder)
      • 6 jajek
      • cukier waniliowy 16 g
      • 2 budynie waniliowe po 40 g
      • skórka starta z całej cytryny
      • sok z cytryny
      • łyżka mąki kartoflanej (opcjonalnie)

      Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.


      Twaróg przetrzeć przez sitko lub zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia.


      W misce wymieszać twaróg ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać po jednym jajku. Kiedy masa będzie jednolita dodać budyń, skórkę startą z cytryny, sok i wszystko krótko zmiksować. Jeśli masa wyda się nam za rzadka, można dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

      Przelać na spód. Piec 60 minut w temp. 175 stopni (wierzch będzie lekko niedopieczony, ale sernik "dojdzie"). Zostawić w wyłączonym piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami na 2-3 godziny. Wystudzić w formie.

      Następnie włożyć sernik do lodówki na całą noc. Zimny ciasto udekorować na wierzchu polewą czekoladą.


      Polewa czekoladowa:

       

      • 100 g czekolady deserowej lub mlecznej do dekoracji
      • 1 łyżka masła
      • 4 łyżki mleka

      Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej, polać już przestudzony sernik.


      sernik na śmietanie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na śmietanie”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 29 stycznia 2011 18:46
  • piątek, 27 listopada 2009
    • Sernik z lemon curd

      Jak zobaczyłam ten przepis u Dorotki to od razu wiedziałam, że kiedyś z niego skorzystam. Mój mąż bardzo lubi wszystkie cytrynowe wypieki i ten sernik bardzo mu smakował. Dodałam do lemon curd więcej soku z cytryny niż w przepisie żeby sernik wyszedł mocno cytrynowy.

      sernik z lemon curd

      Składniki na spód:

      • 250 g ciastek digestive (lub innych pełnoziarnistych)
      • 110 g masła

      Ciastka pokruszyć na piasek, masło roztopić. Masło wymieszać z ciastkami. Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno tortownicy i boki (do połowy wysokości) wyłożyć ciastkami. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.


      Składniki na masę serową:

      • 750 g twarogu 3-krotnie zmielonego lub twarogu śmietankowego (przeznaczonego na serniki) - użyłam quarku
      • pół szklanki (110 g ) drobnego cukru
      • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
      • 3 jajka

      Ser zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Kolejno dodawać jajka (całe), miksując po każdym dodaniu.

      Wyjąć formę z lodówki, masę serową wylać na spód z ciastek. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Wystudzić sernik (najlepiej w lekko uchylonym piekarniku).


      Składniki na lemon curd:

      • 45 g masła
      • pół szklanki (110 g) drobnego cukru do wypieków
      • 1 jajko, roztrzepane
      • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
      • 2 łyżki soku z cytryny (dodałam sok z całej małej cytryny)

      Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Masę umieścić w szklanej miseczce, którą ustawić na rondelku z gotującą się wodą. Gotować w kąpieli wodnej mieszając, aż zgęstnieje. Lekko przestudzić (może być lekko ciepły). Ja ugotowałam lemon curd w garnku do gotowania mleka z podwójnym dnem.

      Na wystudzony sernik wyłożyć lemon curd, równo rozprowadzić. Włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

      sernik z lemon curd

      sernik z lemon curd

      Przepis dodaję do zabawy Cytrusowy Weekend 2009 zorganizowanej przez Tatter.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z lemon curd”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 27 listopada 2009 16:17

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia