Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Muffinki

  • poniedziałek, 30 maja 2011
    • Muffinki z rabarbarem i kruszonką

      Muffinki z moim rabarbarem:) Rabarbar posadziliśmy 2 miesiące temu i nie miałam go za wiele, ale na muffinki wystarczyło. Miałam tylko 100g rabarbaru, wiec dodałam dodatkowo orzechy pekan, około 50g. Wzorowałam się na przepisie znalezionym na tym blogu, jednak trochę go zmodyfikowałam. Jak dla mnie muffinki były trochę za mało słodkie. Następnym razem dodam więcej cukru. Mi wyszło 12 muffinek.

       

      muffinki z rabarbarem i kruszonką

       

       

      Ciasto:

      • 2 szkl. mąki pszennej
      • 100 g brązowego cukru
      • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 2 jajka
      • 1 szkl. mleka
      • 110 ml oleju
      • 150 g rabarbaru ( u mnie tylko 100g)

      Dodatkowo dodałam dużą garść posiekanych orzechów pekan

       

       

      Kruszonka:

       

      •     50 g mąki pszennej
      •     2 łyżki brązowego cukru (dodałam więcej)
      •     30 g masła

       

       

      Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. W drugiej misce połączyć jajka, mleko i olej. Rabarbar pokroić na małe kawałki. Z podanych składników przygotować kruszonkę. Suche składniki wsypać do mokrych, dodać rabarbar, ewentualnie orzechy i wymieszać tylko tyle, żeby się wszystko połączyło. Nałożyć ciasto do foremek na muffinki i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 20-30 minut.

      

      muffinki z rabarbarem i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki z rabarbarem i kruszonką”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 maja 2011 12:17
  • niedziela, 14 marca 2010
    • Muffinkowe pączki

      To było pyszne:) Takie odtłuszczone pączki. Można też powiedzieć, że to lepsza wersja muffinek. Przepis wypatrzyłam u Cuda.wianki, ale piekła je też Edyta. Bardzo polecam, szczególnie z powidłami śliwkowymi:)


      muffinkowy pączek


      Składniki (na 10-12 sztuk)
      suche:

      • 300 g mąki pszennej
      • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 120 g cukru


      mokre:

      • 1 jajko
      • 80 ml oleju
      • 175 ml maślanki
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

       


      ponadto:

      • dowolny dżem (u mnie powidła śliwkowe)
      • 50 g masła
      • 25 g białego cukru
      • 25 g brązowego cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu


      Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre składniki w drugiej misce. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników (mogą zostać niewielkie grudki). Foremkę na muffinki wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami. Po łyżce masy nałożyć do 10 lub 12 dołków, potem na każdą porcję położyć 0.5-1 łyżeczki dżemu i przykryć łyżką masy.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 minut w 180 stopniach.

      Wyjąć, lekko ostudzić. Następnie roztopić 50 g masła. Wymieszać obydwa rodzaje cukru i cynamon. Muffinki smarować rozpuszczonym masłem i obtaczać w posypce z cukru i cynamonu. Najlepiej podawać, kiedy będą jeszcze nieco ciepłe.

      Tak wyglądały bez posypki.

      muffinkowe pączki


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinkowe pączki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 marca 2010 20:08
  • piątek, 05 marca 2010
    • Muffinki z rabarbarem i cynamonem

      Dzisiaj coś na szybko, czyli muffinki:) Tym razem z rabarbarem i cynamonem. Rabarbar o tej porze mógł być oczywiście tylko z puszki. Muffinki powstały na bazie przepisu na muffinki z ananasem, które kiedyś upiekłam.


      muffinki z rabarbarem i cynamonem

       

      Składniki na 12 muffinek:

      • 1,5 szklanki mąki
      • 2/3 szklanki cukru
      • 1 duże jajko
      • 100 ml jogurtu naturalnego
      • 80 ml syropu z puszki, w której był rabarbar
      • pół szklanki oleju
      • pół szklanki płatków owsianych
      • 1,5 łyżeczki (płaskiej) proszku do pieczenia
      • 3/4 łyżeczki (płaskiej) sody oczyszczonej
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 250 g rabarbaru z puszki, pokrojonego na kawałki (waga samych owoców)

       

      Dodatkowo na posypanie:

      • 4 łyżki cukier demerara
      • 4 łyżki mielonych migdałów
      • pół łyżeczki cynamonu
      • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

      Wszystkie składniki posypki dobrze wymieszać

      W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, płatki, proszek, sodę i cynamon. W drugim mokre: roztrzepane jajko, jogurt, syrop i olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników, wmieszać owoce.

      Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto. Z wierzchu posypać posypką.

      Piec w temperaturze 190 st C przez około 25 minut. Wystudzić.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki z rabarbarem i cynamonem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 05 marca 2010 22:23
  • niedziela, 31 stycznia 2010
    • Cytrynowo-kokosowe friands

      Co zrobić z zalegającymi w zamrażalce od miesięcy białkami?

      Bezy? Nie lubię jakoś specjalnie.

      Ciasto szklankowe? Który to już raz z rzędu?

      Friands? Ooooo to coś nowego i pozwalającego zużyć aż 6 białek (a miałam ich w zamrażalce około 15). Cytrynowo-kokosowe friands, czyli sposób na "pozbycie" się białek. Przepis znalazłam na blogu Cuda.wianki.


       cytrynowo-kokosowe friands


      Składniki (10-12 sztuk):

      • 1 szklanka cukru-pudru
      • 85g wiórków kokosowych
      • 75g maki
      • 160g masła
      • 6 białek
      • 1/2 cytryny

       

      Ponadto:

      • płatki migdałów do dekoracji ( ja je pominęłam)

      W misce połączyć cukier puder z wiórkami kokosowymi oraz mąką. Masło rozpuścić w mikrofali. Lekko ostudzić.

      Skórkę z cytryny zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Wrzucić do miski z suchymi składnikami.

      Białka lekko ubić mikserem, tylko do spienienia.

      Do masy z białek dodać suche składniki. Wymieszać łyżką. Następnie wcisnąć odrobinę soku z cytryny i dolać rozpuszczone i nieco ostudzone masło. Ponownie wymieszać łyżką.

      Nałożyć ciasto do foremek, można użyć formy na muffinki. Posypać górę płatkami migdałów.

      Piec około 20-25 minut w 180 stopniach.

       cytrynowo-kokosowe friands

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Cytrynowo-kokosowe friands”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 31 stycznia 2010 23:27
  • poniedziałek, 25 maja 2009
    • Muffinki marchewkowe z lukrem pomarańczowym

      To był długi i bardzo ciepły weekend. Wczoraj spiekłam się jak skwarka. Niestety czas błogiego lenistwa skończy się jutro o 7 rano kiedy to usłusze budzik. Od piątku piknikowaliśmy i pochłanialiśmy ogromne ilości jedzenia;) W związku że pogoda była piękna to nie chciałam spędzić za dużo czasu w kuchni piekąc ciasta , dlatego piekłam tylko muffinki:) W piątek ananasowe, w sobote z rabarbarem a w niedziele wybraliśmy się nad rzekę z muffinkami marchewkowymi. Muffinki marchewkowe są smaczne i mają ten fajny słodki lukier. W smaku przypominają ciasto marchewkowe. Właściwie to różnią sie tylko formą od tegoż ciasta no i... lukrem:) Przepis znalazłam na blogu Justyny.

       Muffinki marchewkowe z lukrem pomarańczowym

      Składniki:

      • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
      • 1 1/2 szklanki mąki 
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
      • 3/4 łyżeczki soli 
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1/2 łyżeczki imbiru
      • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
      • 3/4 szklanki oleju roślinnego 
      • 3 duże jaja lub 4 mniejsze 
      • 1 szklanka brązowego cukru 
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 


      na lukier:

      • 1 1/4 szklanki cukru pudru (uważam że szklanka cukru wystarczy)
      • 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy 
      • 2 - 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy


      Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki.
      Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz przyprawami (cynamon, imbir i gałka).
      W drugiej, większej, misce wymieszać (najlepiej trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach) pozostałe składniki, czyli: olej, jajka, cukier, tartą marchewkę oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszać delikatnie, za pomocą łyżki, z mieszanką z mąki.
      Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie, ustawić na kratce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec przez 20-25 minut (do suchego patyczka).
      W międzyczasie przygotować lukier: wymieszać cukier puder ze skórką i 2 łyżkami soku z pomarańczy. W razie potrzeby dolać więcej soku aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję.
      Po wyjęciu muffinek z piekarnika odczekać ok.10 minut i wyłożyć je na kratkę do całkowitego ostudzenia.
      Jak trochę przestygną wierzch ciasteczek maczać w lukrze. Ja rozsmarowywałam lukier łyżeczką na ciepłyh muffinkach.
      Podawać po zastygnięciu lukru. Najlepiej smakują po zupełnym ostudzeniu.

       Muffinki marchewkowe z lukrem pomarańczowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki marchewkowe z lukrem pomarańczowym”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 maja 2009 20:04

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia