Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Z makiem

  • poniedziałek, 29 września 2008
    • Makowiec zawijany

      Dorota napisala, że to popisowy numer i ciężko byłoby się z tym nie zgodzić. Przepyszny makowiec.

      makowiec zawijany

      Ciasto drożdżowe:

      • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
      • 180 ml letniego mleka
      • 150 g margaryny, roztopionej, ochłodzonej
      • 6 żółtek
      • 45 g świeżych drożdży
      • 6 łyżek cukru
      • 1,5 łyżki oleju
      • pół łyżeczki soli
      • 1,5 łyżki spirytusu
      • 1 duże opakowanie cukru waniliowego

       Masa makowa:

      • 500 g maku
      • 250 g cukru
      • 100 g rodzynków
      • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
      • 1 łyżka miodu
      • olejek migdałowy do smaku
      • cynamon do smaku
      • 1 łyżka miękkiej margaryny
      • skórka pomarańczowa, wedle uznania

      Ciasto drożdżowe:
      1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut.
      2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
      Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

      Masa makowa:
      1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
      2. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).

      Ja użyłam gotowego maku do wypieków z puszki. Dodałam do niego tylko dodatkowo skórkę pomarańczową, łyżkę miodu, 3 łyżki dżemu z dzarnej porzeczki, rodzynki i odrobinę aromatu migdłowego.

      Ciasto podzielić według uznania (ja podzieliłam na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.

      Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.

      makowiec zawijany 


      Ciasto polać lukrem.

      Lukier:

      • pół szklanki cukru pudru
      • 2 - 3 łyżki gorącej wody, ja używam z reguły soku z cytryny zamiast wody

      Rozetrzeć cukier z wodą bądź sokiem z cytryny na gładką masę. Polać makowce.

      makowiec zawijany

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (48) Pokaż komentarze do wpisu „Makowiec zawijany”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 września 2008 11:28
  • czwartek, 28 sierpnia 2008
    • Rogaliki z makiem

      Miałam nic nie piec, bo szkoda czasu. Doktorat sam się nie napisze. Jestem jednak tak przygnębiona tym pisaniem, że musze sobie jakoś codziennie życie osładzać. Już po ślubie, wiec koniec z dietą;) Ukochany wrócił z zakupów bez czekolady:( Tak mi było z tym źle, że musiałam coś upiec;) Coś szybkiego, czego zrobienie nie wymaga więcej niż 10min. Znalazłam puszkę maku i dlatego zrobiłam rogaliki. Tylko 8 rogalików, bo czas goni;) Uczciwie je podzieliłam, 4 dla męża i 4 dla mnie. Ja już zjadłam swoje 4 a na biurku ukochanego jeszcze jeden leży. Myślicie, że się podzieli?;) Były pyszne.

      rogaliki z makiem

      Typowe ciasto kruche. Ja zrobiłam tylko 8 rogalików, ale myśle że jeśli ktoś chce je upiec to warto podwoić porcję.

      rogaliki z makiem

      Ciasto:

      • trochę wiecej niż szklanak mąki
      • 10 dag masła
      • 1 żółtko
      • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
      • 2 łyżki cukru pudru
      • pół łyżeczki proszku do pieczenia

      Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Powinno się je wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby się łatwiej wałkowało, ale jak ktoś sie uprze tak jak ja to i ten etap można pominąć;) Choć radze schłodzić ciasto, bo nieschłodzone ciężko się wałkuje.

      Na nadzienie użyłam 2 czubatych łyżek gotowej masy makowej z puszki.
      Dodatkowo dodać rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa,olejek migdałowy do smaku.

      Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

      Ciasto rozwałkować cienko w kształt koła (moje ciasto jest troszkę za grube), podsypując troszkę maką, wyrównać brzegi. Koło przekroić na pół i każdą połowe jeszcze podzielić na 4 części (w sumie 8 trójkątów) Na każdy nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia (od szerszej strony trójkąta)  i zwijając ku środkowi formować rogaliki.


      Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem, posmarować roztrzepanym jajkiem , posypać makiem.

      Piec około 15-20 minut w temperaturze 190ºC.

      rogaliki z makiem

      i od środka

      rogaliki z makiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (79) Pokaż komentarze do wpisu „Rogaliki z makiem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 sierpnia 2008 20:25
  • czwartek, 05 czerwca 2008
    • Makowe ciasto "szklankowe" z białek

      Szukałam przepisu, żeby pozbyć sie nadmiaru białek, które już od jakiegoś czasu zalegały w zamrażarce i maku, którego mam tyle że zajmuje pół szafki w kuchni;) Przepis znalazłam, a przy okazji wykorzystałam też bakalie, których też wydaje mi się że mam za dużo w domu.

      piegus

      Ciasto jest z przepisu BeatySz.

      Składniki:

      • 1 szkl. mąki
      •  szkl. maku (suchego, nie mielonego)
      • 1 szkl. białek
      • 1 szkl. cukru
      • 1/2 szkl. zimnego stopionego masła
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • bakalie (orzechy, rodzynki, skórka)

      Wykonanie:

      Białka ubić na sztywno, dosypując stopniowo cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem i dosypywać powoli do białek, wsypać mak, wlać masło, dodać bakalie, wymieszać. Piec w formie keksówce ok 50 minut w temp. 220 stopni. Ja piekłam 40 minut. Ciasto należy przykryć folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekło.

      Ja zrobiłam to ciasto z połowy składników. Polałam je polewą cytrynową (sok z połowy cytryny + cukier puder) wymieszaną ze skórkami pomarańczowymi.

      Ciasto wyszło bardzo smaczne. Tutaj jeszcze ciepłe ociekające polewą.

      ciasto szklankowe

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Makowe ciasto "szklankowe" z białek”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 czerwca 2008 21:24

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia