Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Owocowo

  • niedziela, 06 marca 2011
    • Tradycyjna szarlotka domowa

      Miałam już od dłuższego czasu ogromną ochotę na szarlotkę. Odkładałam jej upieczenie aż do dzisiaj. Za to jak ją upiekłam to nie mogłam się od niej oderwać i zjadłam sama prawie połowę jeszcze na ciepło. Najlepiej pewnie smakowałaby na ciepło podana z lodami waniliowymi, ale niestety lodów w domu nie miałam. Skorzystałam z przepisu Asi. Szarlotka jest krucha, z dużą ilością jabłek i smakuje wspaniale.



      szarlotka domowa


       

      Ciasto:

      • 3 szklanki mąki

      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      • 1 szklanka drobnego cukru

      • 1 cukier waniliowy

      • 250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna)

      • 4 jajka

      Jabłka:

      • 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)

      • około 12 łyżeczek cukru

      • 1 cukier waniliowy

      • 5 -10 dag rodzynek

      • 1 łyżeczka cynamonu

      Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.

      Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

      Jedną część ciasta rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do prostokątnej formy. Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

      Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

       


      szarlotka domowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Tradycyjna szarlotka domowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 marca 2011 19:01
  • piątek, 15 stycznia 2010
    • Ciasto z migdałami, cynamonem i truskawkami

      Kolejny zaległy przepis. Zresztą dekoracja na zdjęciu mnie zdradza;) Ciasto upiekłam w okresie świątecznym. Zarówno nam jak i gościom bardzo smakowało. Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne no i z truskawkami:) Gorąco polecam. Z przepisu Doroty.

      Ciasto z migdałami, cynamonem i truskawkami

      Składniki:

      • 175 g zmielonych migdałów
      • 175 g miękkiego masła
      • 120 g jasnego brązowego cukru (jeśli planujecie użyć cukru białego - najlepiej pudru, wtedy mniej i oczywiście ciasto nie będzie tak brązowe)
      • 175 g mąki
      • pół łyżeczki proszku do pieczenia
      • pół łyżeczki sody oczyszczonej
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1 jajko
      • 1 żółtko
      • 450 g truskawek, odszypułkowanych, przekrojonych na pół, większe na ćwiartki. Ja użyłam truskawek mrożonych.

      Ponadto:

      • cukier puder do posypania

      Mikserem bardzo dokładnie zmiksować wszystkie składniki ciasta (oprócz truskawek). Otrzymane ciasto będzie bardzo gęste, wręcz 'ciasteczkowo' gęste. Ja po prostu zagniotłam ciasto rękoma, bo bałam się że mój mikser jest za słaby na takie wyzwania;) Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wylepić dno formy, na nią równomiernie wyłożyć truskawki, na górę wyłożyć drugą część ciasta. Jeśli używamy mrożonych truskawek to nie należy ich rozmrażać tylko ułożyć zmrożone na cieście.

      Piec w temperaturze 180oC przez 60 - 65 minut. Jeśli będzie zbyt szybko się rumienić przykryć folią. Po wystudzeniu oprószyć pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z migdałami, cynamonem i truskawkami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 15 stycznia 2010 21:08
  • czwartek, 08 października 2009
    • Apple galette

      Przepis na Apple Galette znalazłam na tym blogu. Miałam ochotę na coś z jabłkami, więc postanowiłam wypróbować ten przepis, trochę go zmieniając. Podaje zmienianą przeze mnie wersję tego przepisu. Wydaje mi się, że najlepsze ciasto wyjdzie z kwaśnymi jabłkami.

      apple galette

      Ciasto:

      • 1.5 szklanki mąki
      • 150 g masła
      • 2 łyżki cukru
      • 1/4-1/2 szklanki zimnej wody
      • szczypta soli.

      Posypka:

      • 85g mąki
      • 55 g masła
      • 1/2 szklanki brązowego cukru
      • 1/2 łyżeczki cynamonu
      • 1/4 łyżeczki allspice

      Ponadto:

      • 600g jabłek
      • pół łyżeczki otartej skórki z  cytryny
      • 1-2 łyżki soku z cytryny

      Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny i wymieszać ze skórką.

      Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło i szybko zagnieść ciasto dodając wodę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg, ułożyć na nim jabłka zostawiając wolne około 2 cm od brzegu. Przygotować posypkę.

      apple galette

      Wszystkie składniki na posypkę dobrze wymieszać, żeby powstała kruszonka. Posypać nią jabłka. Brzegi ciasta zagiąć. Piec w temperaturze 180oC aż ciasto ładnie się zrumieni,  około 35-45 min.

      apple galette

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (28) Pokaż komentarze do wpisu „Apple galette”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 października 2009 21:12
  • czwartek, 03 września 2009
    • Bananowy chlebek

      Przepis Nigelli, który znalazłam na blogu cuda.wianki. Najbardziej smakował nam jeszcze ciepły.

      Nic nie sprawia większej przyjemności niż pieczenie we własnej kuchni :D  Piekarnik przetestowałam i wydaje się być idealny:)

      bananowy chlebek

       

      Składniki (keksowka 28 × 9 cm):

      • 175 gram mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 150 gram cukru
      • 2 jajka
      • 125 gram masła
      • 4 małe banany
      • 100 gram rodzynek
      • 2 nakrętki ekstraktu z wanilii

      Ponadto:

      • masło i bulka tarta do wysmarowania i wysypania formy
      • banan do dekoracji

      Rodzynki moczyć w gorącej wodzie przez około pół godziny. W tym czasie zrobić ciasto: wymieszać w misce mąkę z proszkiem i soda oraz sól. W drugiej misce połączyć mikserem rozpuszczone w mikrofali i ostudzone masło z cukrem. Dodać jajka oraz rozgniecione wcześniej banany.

      Zawartość drugiej miski przełożyć do pierwszej. Kręcić mikserem. Wlać ekstrakt z wanilii, a na koniec dodać odcedzone miękkie rodzynki. Wymieszać łyżką.

      Formę wysmarować masłem i wysypać bulką tartą. Wlać ciasto. Ozdobić wierzch plasterkami banana.

      Piec w 180 stopniach przez godzinę.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Bananowy chlebek”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 września 2009 21:32
  • sobota, 30 maja 2009

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia