Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Czekoladowo

  • piątek, 25 lutego 2011
    • Czekoladowa tarta kajmakowa z bitą śmietaną i bananami

      Tarta z przepisu Asi. Bardzo szybko się ją przygotowuje i nie wymaga pieczenia. Tarta jest dość słodka, ale dodatek bananów wymieszanych z sokiem z cytryny fajnie ja orzeźwia. Wczoraj jak ją spróbowałam to wydała mi się zdecydowanie zbyt słodka, ale to pewnie przez to, że w czasie jej przygotowywania ciągle wylizywałam czekoladę i kajmak i jak tarta była gotowa to wcale na nią nie miałam ochoty. Dzisiaj smakowała mi zdecydowanie dużo lepiej. Tarta trzeba dobrze schłodzić żeby łatwiej się ją kroiło. Ja zamiast orzechów włoskich dodałam laskowe, bo je zdecydowanie bardziej lubię i do bitej śmietany dodałam śmietan fix.


      tarta kajmakowa


      Spód:

      • 1 opakowanie herbatników Digestive (225 g)

      • 70 g masła, roztopionego

      • 1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g), rozpuszczonej

      Masa kajmakowa z czekoladą:

      • 2 tabliczki ciemnej czekolady (200 g)

      • 1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego (gotować 2 godziny)

      • garść orzechów włoskich bądź laskowych

       


      Bita śmietana z bananami:

      • 4 banany

      • sok z 1 cytryny

      • 300 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki

      • 2 - 3 łyżki kakao bądź czekolady do udekorowania tarty

      • śmietan fix

      Ja przygotowałam tartę w formie o średnicy 23cm. Forma musi być z otwieraną obręczą.


      Spód: Herbatniki włożyć do miski i bardzo dokładnie pokruszyć (np. tłuczkiem). Masło roztopić razem z czekoladą (w kąpieli wodnej lub na bardzo wolnym ogniu w rondelku z grubym dnem), następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Dno i boki formy wyłożyć powstałą masą, przyciskając ją wypukłą częścią łyżki. Wstawić do lodówki.


      Masa kajmakowa z czekoladą: Roztopić czekoladę i wymieszać z ugotowanym mlekiem skondensowanym. Masę wyłożyć na spód z herbatników, posypać orzechami włoskimi i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.


      Bita śmietana z bananami: Banany obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny. Śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę z śmietan fixem i wymieszać z połową ilości bananów, wyłożyć na warstwę masy kajmakowej. Udekorować pozostałymi bananami i posypać kakao przez sitko bezpośrednio na deser bądź starkowaną czekoladą. Przechowywać w lodówce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowa tarta kajmakowa z bitą śmietaną i bananami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 25 lutego 2011 21:09
  • sobota, 05 lutego 2011
    • Brownies

      Nie mogłam się zdecydować na ciasto na ten weekend. Przejrzałam mój folder z przepisami do zrobienia i jakoś nie przekonały mnie ani szarlotki, ani serniki, ani ciasta z kremem. Zajrzałam na bloga cuda.wianki a tam super czekoladowe brownies. Od razu zrobiłam listę zakupów i upiekłam je jeszcze tego samego dnia. Brownies jest mocno czekoladowe. Idealne do kawy w deszczowy i szary dzień, jaki mamy dzisiaj.


      brownies


      Składniki:

      • 140g masła
      • 180g gorzkiej czekolady
      • 20g mlecznej czekolady
      • szczypta soli
      • 100g cukru demerara (można zastąpić cukrem jasnobrązowym)
      • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      • 2 jajka
      • 1 żółtko
      • 85g mąki pszennej
      • 2-3 łyżki nutelli
      • laskowe orzechy do ozdoby

      Pokrojone w kostkę masło oraz obie czekolady (połamane na kawałki) rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Wymieszać, aby uzyskać jednolitą masę. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, następnie dodać cukier, ekstrakt, szczyptę soli i zmiksować. Dodawać po jednym jajku plus żółtko cały czas miksując, a na koniec wsypać mąkę i zmiksować ostatni raz.

      Przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ja piekłam w formie o wymiarach 24 x 17 cm.

      Piec w 160 stopniach przez 35-40 minut. Wkładany w środek patyczek nie musi być suchy. Ostudzić.

      Następnie udekorować nutellą i orzechami. Nutellę można lekko podgrzać, żeby z łatwością rozsmarować ją na wierzchu ciasta.


      brownies

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Brownies”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 05 lutego 2011 13:34
  • sobota, 20 lutego 2010
    • Biscotti podwójnie czekoladowe na miodzie

      Całkiem niedawno upiekłam moje pierwsze biscotti z morelami i migdałami. Wyszły pyszne. Mój mąż był nimi zachwycony i poprosił, żebym jeszcze raz je upiekła. Upiekłam je ponownie, a dzisiaj postanowiłam wypróbować inną wersję biscotti. Tym razem z orzechami i czekoladą. Dodałam gorzką czekoladę i przez to biscotti wyszły mało słodkie. Nie przepadam za gorzką czekolada i dlatego te biscotti smakowały mi mniej niż wersja z morelami i migdałami, ale mojemu mężowi bardzo smakowały obie wersje. Przepis pochodzi z bloga Dorotki.

      Biscotti jest bardzo mocno czekoladowe i twarde, więc uważajcie na zęby;)


      Biscotti podwójnie czekoladowe na miodzie

      Składniki:

      • 1 szklanka mąki pszennej
      • 1/4 szklanki kakao
      • 1 duże jajko
      • 80 g płynnego miodu
      • 1/3 szklanki drobnego cukru królewskiego do wypieków
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      • pół szklanki posiekanych z grubsza orzechów włoskich
      • pół szklanki posiekanej ulubionej czekolady lub groszków czekoladowych (chocolate chips)

      Mąkę wymieszać z kakao, sodą, solą. Jajko roztrzepać (można mikserem), zmiksować lub dokładnie wymieszać z cukrem i miodem. Dodać suche składniki i zmiksować. Dodać czekoladę i orzechy - wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt sypka by połączyć w całość, dodać łyżkę miodu.

      Obsypując dłonie mąką uformować w podłużny chlebek o długości około 30 - 35 cm. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką (ciasto będzie lepiące). Piec w temperaturze 180oC przez 30 minut, aż będzie lekko brązowe i twardsze, może popękać. Wyjąć, przestudzić przez 10 minut.

      Po wystudzeniu pokroić je nożem z piłką na 1 cm kromeczki, na ukos. Ułożyć je na blaszce (poziomo) i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę), przez około 15 minut w temperaturze 180oC.

      Biscotti podwójnie czekoladowe na miodzie


      Z przepisu otrzymamy około 30 biscotti, które można długo przechowywać w szczelnym pojemniku. Ja kroiłam większe kromeczki i wyszło mi 20 biscotti.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Biscotti podwójnie czekoladowe na miodzie”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 20 lutego 2010 21:17
  • środa, 04 listopada 2009
    • Torcik orzechowo czekoladowy

      Kolejna ciasto urodzinowe. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego przez Kasię na jej blogu. Ciasto było mocno orzechowe i czekoladowe. Bardzo smaczne. Niestety trochę mi się kruszyło przy krojeniu. Kasia jednak mi napisała, że jej ciasto się w ogóle nie kruszyło.

      Torcik orzechowo czekoladowy

      Składniki:

      • 5 jajek
      • 2,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
      • 3 szklanki cukru pudru
      • sok z 1 cytryny
      • 2 pełne łyżki bulki tartej
      • 1 łyżka cacao
      • 100 g mlecznej czekolady
      • 100 g gorzkiej czekolady
      • 4 łyżki słodkiej śmietanki

      Orzechy mieszamy z bułką tartą i cacao. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy dalej mikserem i dodajemy mieszankę z orzechami. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy (ok 22 cm) i pieczemy ok 50 - 55 min w 170 stopniach (najlepiej sprawdzać patyczkiem czy jest suche). W rondelku topimy połamane czekolady razem ze śmietanką. Gdy utworzą gładką masę odstawiamy (nie doprowadzamy do zagotowania). Polewę nakładamy na zimne ciasto i wstawiamy do lodówki by stężała.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik orzechowo czekoladowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      środa, 04 listopada 2009 20:19
  • wtorek, 20 października 2009
    • Babeczki z nutellą

      Ostatnio kupiłam nutellę w promocji, dwa słoiczki. Nawet nie wiem, kiedy jeden z nich "zniknął", ale drugi udało mi się ocalić i zrobiłam babeczki z przepisu Dorotki. Babeczki wyszły bardzo słodkie, ale to, dlatego że przesadziłam z ilością nutelli;) Smaczne babeczki, pasują idealnie do szklanki herbaty bądź kawy.

      Babeczki z nutellą

      Składniki na 12 babeczek:

      • 140 g miękkiego masła
      • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (dałam trochę mniej)
      • 3 jajka
      • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
      • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
      • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • nutella (około pół szklanki)

      Masło utrzeć (można mikserem) na puszystą masę. Dodać cukier, ekstrakt z wanilii, dalej ucierając. Po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, zmiksować.

      Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta, do 2/3 wysokości. Na górę każdej nałożyć 2 łyżeczki nutelli, patyczkiem zrobić esy-floresy.

      Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka, pamiętając, że nutella zawsze będzie powodować, że patyczek będzie mokry, nie może być na nim natomiast mokrego ciasta). Wystudzić na kratce.

      Babeczki z nutellą

      Przepis zgłaszam do akcji Trick-or-treating-akcja Halloween

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (24) Pokaż komentarze do wpisu „Babeczki z nutellą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 października 2009 21:04

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia