Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Prosto z Grecji

  • poniedziałek, 23 maja 2011
    • Ravani

      Tym razem coś greckiego, a więc bardzo słodkiego i kalorycznego :) Ciasto zatopione w słodkim syropie. Ciasto to powinno być jednak zdecydowanie wyższe. Moja forma była jednak zbyt duża i ciasto wyszło niskie, ale w niczym to mu nie zaszkodziło.


       ravani


      Składniki:

      • 1 szklanka mąki

      • 1 szklanka grubej semoliny

      • 1 szklanka cukru

      • 1 szklanka mleka

      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      • 110 g masła

      • 3 jajka

      • łyżeczka ekstraktu z wanilii

      • skórka otarta z jednej cytryny

       

      Syrop:

      • 1.5 szklanki cukru

      • 1.5 szklanki wody

      • 2 łyżki soku z cytryny

      • skórka z jednej cytryny

       

       

      Wymieszać mąkę z semoliną i proszkiem do pieczenia. Ubić masło z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać pojedynczo trzy żółtka. Dobrze ubić. Dodać wanilię i skórkę z cytryny. Ubić. Dodać pół szklanki mąki, ubić. Dodać pół szklanki mleka i cały czas miksować. Następnie dodać pozostałą mąkę i mleko.

      Ubić biała ze szczyptą soli. Dodać je do mąki z masłem i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do niedużej formy wysmarowanej masłem i piec w 175C przez około 45 min.

       

      Przygotować syrop. Wszystkie składniki za wyjątkiem soku z cytryny wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Pogotować kilka minut i dodać sok z cytryny. Ostudzić. Ciepłe ciasto polać syropem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ravani”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 maja 2011 21:18
  • czwartek, 10 marca 2011
    • Lagana

      Lagana to chleb, który się je w Grecji w Clean Monday, który rozpoczyna 40 dniowy okres wielkiego postu. W tym roku przypadał na 7-go marca. Laganę Grecy jedzą z fasolą w sosie pomidorowym, ktorą przygotowuje się w piekarniku, taramosalatą, oliwkami i oczywiście fetą. Ja upiełam laganę, a mąż przygotował fasolę. Taramosalatę  oczywiście kupiliśmy gotową.


      lagana

      Składniki:

      • 2 szklanki wody
      • 2 łyżeczki suszonych drożdży
      • 2 łyżeczki cukru
      • 2 łyżeczki soli
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • około 800-1000g mąki pszennej
      • sezam do posypania

      Z podanych składników wyrobić ciasto, dosypując mąkę w razie potrzeby. Wyrabiać ciasto około 10 minut aż będzie gładkie. Ciasto podzielić na dwie części. Uformować dwie kule, włożyć je do naoliwionej miski i odłożyć na około 1.5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie kule rozwałkować na grubość około 0.8-1cm i uformować dwie owalne lagany. Odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.. W wyrośniętych laganach zrobić palcami wgłębienia spryskać wodą i posypać sezamem.

      Piec w 200°C przez około 30 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Lagana”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 marca 2011 21:04
  • niedziela, 27 grudnia 2009
    • Melomakarona

      Melomakarona to ciasteczka, które przyrządza się w Grecji na Boże Narodzenie. Istnieje całe mnóstwo przepisów na te ciastka. Ja moje przygotowałam z przepisu bratowej mojego męża. Ciasteczka są słodkie, klejące i nie da ich się zjeść zbyt wielu na raz;) Ciasteczka dodaje do zabawy Kuchnia Świąteczna i Noworoczna zorganizowanej przez Olgę.

      melomakarona

      Składniki:

      • 1.5 szklanki oleju
      • 0.5 szklanki masła (roztopionego)
      • 1 szklanka cukru
      • 0.5 szklanki koniaku
      • 2 łyżeczki starkowanej skórki z pomarańczy
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody
      • 8 szklanek mąki
      • orzechy włoskie, około 50-100g

      Syrop

      • 2 szklanki miodu
      • 2 szklanki cukru
      • 2 szklanki wody

      Olej, masło, cukier, koniak i skórkę ucierać mikserem przez około 4 minuty. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę dobrze wymieszać i dodać do utartego cukru z olejem i masłem. Wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 0.5 cm i powykrawać ciasteczka. Ciastka upiec w 175oC aż się zrumienią, około 20-30min.

      Przygotować syrop.

      Miód, cukier i wodę zagotować, usuwając w czasie gotowania tworzącą się pianę. Pogotować chwilę, zdjąć z ognia. Ciepłe ciasteczka wrzucać do syropu. Odczekać aż nasiąkną syropem. Ciastka wyjąć z syropu i posypać drobno posiekanymi orzechami.

      melomakarona

      Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Melomakarona”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 grudnia 2009 13:18
  • czwartek, 16 kwietnia 2009
    • Tsoureki

      Mój manager zaprosił nas na Święta do siebie na kolację. Kupiliśmy wino,ale stwierdziłam że byłoby miło też coś upiec. Upiekłam orzechowca, ale później przypomniało mi że istnieje tsoureki:) Grecki słodki chlebek wielkanocny. Pyszności! Nie mogłam znaleźć mojego przepisu więc skorzystałam z przepisu Liski.
      Z przepisu wychodzą dwa duże chlebki.

       

       

       

       

       

      tsoureki


      Składniki:

      • 2 szklanki mleka
      • 2 torebki drożdży instant (użyłam dr Oetkera)
      • 8-9 szklanek mąki chlebowej
      • 1 3/4 szklanki cukru
      • 1 szklanka migdałów, bardzo drobno posiekanych (opcjonalnie)
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 pomarańcza, - a raczej starta z niej skórka
      • 2 łyżeczki drobno startych nasion anyżu lub
      • 1 łyżka mahlepi
      • 1 teaspoon zmielonej mastiki (opcjonalnie)
      • 1/4 szklanki topionego masła
      • 5 jajek, dobrze ubitych


      Polewa:

      • 1 żółtko
      • 2-3 łyżki mleka
      • 1/2 szklanki płatków migdałów

      3 jajka ugotowane na twardo i zafarbowane barwnikiem spożywczym wg instrukcji - ja farbowałam cebulą.

       tsoureki

      1. Podgrzać 2 szklanki mleka i wlać do dużej miski.
      2. Dodać drożdże, szklankę mąki i 1/4 szklanki cukru.
      3. Przykryć i odstawić na 1 h do wyrastania.
      4. W dużej misce, połączyć 7 szklanek mąki, mielone migdały, sól, pozostały cukier, skórkę pomarańczową, anyż lub mahlepi i mastika.
      5. Zrobić dołek w mące.
      6. Dodać miksturę z drożdżami, stopione masło i jajka.
      7. Zagniatając od zewnątrz, zagniatać aż ciasto zacznie się formować w kulę.
      8. Posypać blat odrobiną pozostałej mąki i zagniatać, dodając mąkę w razie potrzeby, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie przylegało do rąk - ok. 12 minut.
      9. Włożyć do posmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką, i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
      10. Uderzyć pięścią ciasto, by je odgazować.
      11. Podzielić na sześć kulek i z każdej z nich uformować wałek długości 30-37,5 cm, szerokosci 5 cm.
      12. Połączyć 3 paski, zlepiając końce razem i zapleść warkocz.
      13. Zlepić razem paski po skończeniu zaplatania i podwinąć je pod spód.
      14. Wcisnąć w chałkę 3 na czerwono ufarbowane jajka lub włożyć zaplecioną chałkę do podłużnej foremki.
      15. Powtórzyć to samo z drugą chałką.
      16. Położyć chałki na wyłożonych papierem do pieczenia blachach i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
      17. Kiedy chałki rosną, rozgrzać piekarnik do to 190°C.
      18. Rozbić jajko i pozostałe mleko.
      19. Posmarować chałki i posypać płatkami migdałów.
      20. Piec ok 40-45 minut, lub do czasu, kiedy zaczną brązowieć.
      21. Chałki, popukane od spodu, powinny wydawać głuchy dźwięk.
      22. Położyć na kratkach do studzenia.


       tsoureki

       

      Konkursowi z Jajem patronuje zPierwszegoTloczenia.pl
      Ten wpis bierze udział w Konkursie z Jajem! pod patronatem zPierwszegoTloczenia.pl”>

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Tsoureki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 kwietnia 2009 20:44
  • środa, 25 lutego 2009
    • Kormos

      Znowu coś greckiego. Tym razem dla tych co nie mają za dużo czasu, bądź z lenistwa wolą coś szybkiego i prostego.

      Kormos

      Składniki:

      • 250 g roztopionego masła 
      • 1 filiżanka mleka 
      • 2 łyżki cukru 
      • 1 tabliczka roztopionej czekolady (125g) 
      • 1 filiżanka likieru ( ja użyłam brandy, ale dodałam niepełną filiżankę) 
      • 1 jajko (opcjonalnie) 
      • 1-2 duże paczki petitek

      Wszystkie składniki za wyjątkiem petitek dobrze wymieszać w misce. Ciastka połamać, ale nie za drobno. Jest mi ciężko powiedzieć ile tych ciastek dokładnie potrzeba. Należy je dodawać stopniowo do czasu aż masa zrobi się trochę gęsta. Wtedy podzielić ją na dwie części i każdą część wylać na dość dużej wielkości folię aluminiową. Zawinąć i włożyć do zamrażalnika. Najlepiej zostawić kormos w zamrażalniku przez cała noc. Wyjąć, trochę odczekać żeby kormos zmiękł i dał się pokroić.

      kormos

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (27) Pokaż komentarze do wpisu „Kormos”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      środa, 25 lutego 2009 21:58

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia