Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Tarty

  • poniedziałek, 16 marca 2009
    • Tarta cytrynowa

      Nałogowo już przeglądam całe mnóstwo kulinarnych blogów. Znajduje tam wiele przepisów wartych wypróbowania. Zapisuje wszystkie, które mnie zaciekawią i czekają w swojej kolejce aż przyjdzie na nie pora. Czasami jednak zobacze coś, czego nawet nie zapisuje, a od razu biore się za pieczenie. Tak było z tartą cytrynową wg przepisu Doroty. Tarta jest wspaniała, delikatna i taka cudownie cytrynowa. Zjedliśmy ją cała w dniu pieczenia:)

      tarta cytrynowa

      Składniki na spód:

      • 1 i 1/6 szklanki mąki
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 95 g masła
      • 1 żółtko
      • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany


      Składniki na masę cytrynową:

      • 5 jajek
      • 120 g drobnego cukru
      • 200 ml śmietany kremówki
      • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
      • otarta skórka z 2 cytryn
      • 150 ml soku z cytryny


      Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

      Masa cytrynowa - wszystkie składniki zmiksować.

      Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 24 cm), wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem.
      Ja piekłam moja tarte w mniejszej formie, 21 cm, wiec zmiejszyłam trochę ilość składników. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200 st C przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.

      Na wstępnie upieczona tartę wylać masę cytrynową. Piec 30 minut w temperaturze 180 st C, aż tarta się zetnie. Można przykryć od góry folią aluminiową, by się nie spiekła. Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

      tarta cytrynowa

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (23) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta cytrynowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 marca 2009 19:14
  • piątek, 16 stycznia 2009
    • Tarta cytrynowa z bezą

      Mój mąż uwielbia wszystkie ciasta cytrynowe. Do dzisiaj wspomina sernik z cytrynową glazurą. Przed wyjazdem upieklam dla niego tartę cytrynową. Niby dla męża, ale sama zjadłam połowę;) Bardzo nam smakowała. Planowałam ją upiec nie raz, ale odkładałam i odkładałam, bo nadal nie mam formy do pieczenia tart. Moją tartę upiekłam w zwykłej okrągłej formie o średnicy 28cm. Przepis pochodzi z pracowni wypieków.

       tarta cytrynowa


      Spód:

      • 180 g mąki
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 110 g zimnego masła
      • 35 g zimnej margaryny
      • 40 ml zimnej wody


      Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Można wykorzystać do tego robot kuchenny. Ciastem wyłożyć spód i brzeg wysmarowanej wcześniej masłem formy do tarty o średnicy 26 cm. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.

      Piekarnik nagrzać do 190 st C. Wstawić formę z ciastem i piec ok. 20-25 minut. Ciasto powinno się zrumienić.


      Krem:

      • 30 g mąki ziemniaczanej
      • 260 g cukru pudru
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 270 ml wody
      • 55 g masła
      • 4 żółtka
      • 70 ml soku z cytryny (dałam więcej)
      • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny



      Beza:

      • 4 białka
      • 1 łyżeczka soku z cytryny
      • 110 g cukru pudru
      • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
      • 70 g wody
      • 1 łyżeczka cukru waniliowego



      Krem
      Mąkę ziemniaczaną, cukier i sól wsypać do rondelka i dokładnie wymieszać. Wlać powoli wodę, ciągle mieszając trzepaczką. Zagotować na bardzo małym ogniu, mieszając do czasu aż się zagotuje. Dodać masło, wymieszać i zdjąć z ognia.

      Łyżkę masy dodać do żółtek, wymieszać. Następnie żółtka wlać do garnka z masą, dodać sok cytrynowy i skórkę. Wymieszać i gotować kolejne 2 minuty. Gorący krem położyć na upieczonym spodzie, przykryć folią spożywczą, co zapobiegnie powstawaniu kożucha na kremie i przygotować bezę:


      Beza
      Białka i sok z cytryny ubijać trzepaczką lub mikserem do czasu, aż piana potroi swoja objętość. Powoli dodawać cukier, nadal miksować.

      Mąkę wsypać do rondelka, wlać wodę, wymieszać dokładnie i delikatnie podgrzać. Kiedy zacznie się robić kisiel (po ok. 30 sekundach), dodać wanilię i całość wlać do ubijającej się piany. Ubijać jeszcze chwilę, po czym pianę wyłożyć na gorący krem cytrynowy.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C i piec ok. 10-15 minut - do czasu aż piana będzie lekko złocista.

      Wyjąć z piekarnika, ostudzić i odstawić na kilka lub kilkanaście godzin w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki). Tarta smakuje najlepiej dzień po upieczeniu.

      tarta cytrynowa

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (25) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta cytrynowa z bezą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 16 stycznia 2009 22:36

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia